Mousse de castane

442

Iubesc toamna pentru tot ce ne oferă. Mă consider o norocoasă pentru faptul că am crescut la țară. M-am putut bucura de toate fructele și legumele din grădină, de la mama lor. Chiar dacă acum trăiesc în buricul târgului, încă întind capul după produsele de sezon și încerc să gătesc pe măsură.

Săptămâna aceasta mi-au stârnit interesul castanele. Este sezonul lor și trebuie să recunosc faptul că nu le-am încercat niciodată. Am făcut un desert cu mousse de castane și sos de cătină. Dulceața castanelor merge foarte bine cu gustul acrișor proaspăt de cătină.

mousse de castane (3)

Am mers la piață și am cumpărat un kilogram de castane. Am curățat jumătate din ele și le-am pus la fiert.

etape castane (1)

Le-am fiert cam 40 de minute, până au devenit moi. Le-am scurs de apă și am făcut un piure fin.

etape castane (4)

Separat, am mixat 100 de mililitri de smântână dulce rece cu puțin zahăr pudră, până a devenit puțin fermă. Apoi am adăugat 100 de grame de mascarpone și o lingură de zahăr pudră.

etape castane (5)

Am mai mixat puțin, apoi am adăugat piureul de castane și am amestecat bine. Am dat compoziția la rece până am făcut sosul de cătină.

Într-o crăticioară mică am pus pe foc o mână de cătină și am zdrobit-o cu furculița, că să extrag sucul.

etape castane (2)

Am pus o lingură de miere și am mai lăsat pe foc mic pentru 2 minute. Apoi am scurs cătina și am păstrat sucul. Am readus pe foc și am mai adăugat puțină miere, în funcție de preferințe. Apoi am adăugat un praf mic de făină și am amestecat energic cu telul, până ce sosul a căpătat consistență.

etape castane (3)

L-am acoperit și l-am dat deoparte.

Am montat mousse-ul de castane pe o bază de crumble de biscuiți digestivi cu nuci și cacao. Am zdrobit biscuiții, am topit 50 de grame de unt și am amestecat. Apoi am adăugat o mână de nuci zdrobite și o linguriță de cacao neagră.

etape castane (6)

Am presat compoziția printr-un cerc de patiserie, apoi am adăugat mousse-ul de castane și am nivelat ușor. Deasupra am pus sos de cătină. Este un deliciu de toamnă ce combină gustul dulce și bogat de castane și nuci cu prospețimea din cătină.

mousse de castane (5)

Text&Foto: Aura Crăciun

Bake-Up Artist

alist

Join the Conversation

  1. Georgeta Dima says:

    Domnisoara, sunteti grozava! Sunt super incantata de toare retetele dumneavoastra! Cred ca e de acord si mentorul ca ati adus ceva nou in arta asta numita ‘gatit’. Va urmaresc cu mare placere!

    1. Vă mulțumesc din suflet pentru cuvintele frumoase :)

  2. Este un desert delicios. Nici nu mă îndoiesc. Dar în loc de cătina,ce altceva ai fi pus? La VIENA nici nu știu cum să cer sau unde să caut. Dă-mi te rog și o altă variantă,accesibilă muritorilor de rând. Mulțam fain Meștere.

    1. Având în vedere că gustul de castane este bogat și dulceag, recomand ceva proaspăt, ușor acid. Poate ceva de portocale, ceva în zona aceasta. Dar, bineînțeles, ce vă place mai mult :)

  3. gabriela tomulescu says:

    Aura, nu spui ce se intampla cu cealalta jumatate din cantitatea de castane. Sa inteleg ca piureul se face cu 500 gr de castane?

    1. Da, am folosit doar jumătate. Restul… coapte, sau pentru altă rețetă.

  4. nu stiu ce o gust o fi avand acest Mousse dar arata fantastic !!!

  5. Andreea L. says:

    din pacate, am cumparat si eu castane dintr-un market din Lugoj..sa va spun cum erau absolut toate castanele? mu-ce-ga-i-te!! Poate in orasele mari situatia e altfel…dar la Lugoj cine cumpara castane?

  6. Imi place sa gatesc si sa prepar mai mult deserturi, am avut o tentativa de mousse de ciocolata si cred ca mi-a iesit a 4-a oara asa cum am vrut. Clar o sa incerc sa fac desertul acesta, mai ales ca este preferatul meu si in timp ce scriu comentariul acesta imi ploua in gura. Urati-mi bafta!

  7. Arata grozav de bine, nu am preparat nimic cu castane, le tot ocolesc.
    Multumim pentru reteta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close