Iubesc toamna pentru tot ce ne oferă. Mă consider o norocoasă pentru faptul că am crescut la țară. M-am putut bucura de toate fructele și legumele din grădină, de la mama lor. Chiar dacă acum trăiesc în buricul târgului, încă întind capul după produsele de sezon și încerc să gătesc pe măsură.
Săptămâna aceasta mi-au stârnit interesul castanele. Este sezonul lor și trebuie să recunosc faptul că nu le-am încercat niciodată. Am făcut un desert cu mousse de castane și sos de cătină. Dulceața castanelor merge foarte bine cu gustul acrișor proaspăt de cătină.
Am mers la piață și am cumpărat un kilogram de castane. Am curățat jumătate din ele și le-am pus la fiert.
Le-am fiert cam 40 de minute, până au devenit moi. Le-am scurs de apă și am făcut un piure fin.
Separat, am mixat 100 de mililitri de smântână dulce rece cu puțin zahăr pudră, până a devenit puțin fermă. Apoi am adăugat 100 de grame de mascarpone și o lingură de zahăr pudră.
Am mai mixat puțin, apoi am adăugat piureul de castane și am amestecat bine. Am dat compoziția la rece până am făcut sosul de cătină.
Într-o crăticioară mică am pus pe foc o mână de cătină și am zdrobit-o cu furculița, că să extrag sucul.
Am pus o lingură de miere și am mai lăsat pe foc mic pentru 2 minute. Apoi am scurs cătina și am păstrat sucul. Am readus pe foc și am mai adăugat puțină miere, în funcție de preferințe. Apoi am adăugat un praf mic de făină și am amestecat energic cu telul, până ce sosul a căpătat consistență.
L-am acoperit și l-am dat deoparte.
Am montat mousse-ul de castane pe o bază de crumble de biscuiți digestivi cu nuci și cacao. Am zdrobit biscuiții, am topit 50 de grame de unt și am amestecat. Apoi am adăugat o mână de nuci zdrobite și o linguriță de cacao neagră.
Am presat compoziția printr-un cerc de patiserie, apoi am adăugat mousse-ul de castane și am nivelat ușor. Deasupra am pus sos de cătină. Este un deliciu de toamnă ce combină gustul dulce și bogat de castane și nuci cu prospețimea din cătină.
Text&Foto: Aura Crăciun