Shepherd’s Pie – Plăcintă cu carne și cartofi

1.2K

Primul lucru care mi-ar trece prin cap dacă cineva m-ar întreba „care sunt cele două ingrediente care se potrivesc întotdeauna” ar fi – carnea cu cartofii.

Shepherd's Pie - placinta cu carne si cartofi

Sunt foarte multe variante prin care cele două pot fi puse împreună, însă eu m-am decis să fac o plăcintă cu carne și cartofi, pentru care am avut nevoie de: 500 gr carne tocată de miel/vită, o ceapă roșie, 2 morcovi medii, ardei iute (după gust), 60 gr. pastă de tomate, 100 ml vin roșu, 2 linguri mari de sos Worchester, 500 ml supă/apă, 1 kg cartofi, 80 gr unt, 100 ml lapte (sau cât cere puree-ul), 1 gălbenuș, sare, piper.

Din cartofii fierți am făcut un puree, adăugând peste ei untul, laptele, sare și un gălbenuș de ou crud.

Shepherd’s Pie – Placinta cu carne si cartofi 2

Într-o tigaie am călit bine ceapa cu ardeiul iute, peste am pus morcovii tăiați cubulețe mici, 

Shepherd’s Pie – Placinta cu carne si cartofi 3

iar când aceștia s-au înmuiat am pus carnea tocată, pe care am lăsat-o până a început să se rumenească. 

Shepherd’s Pie – Placinta cu carne si cartofi 4

Am adăugat pasta de tomate, vinul, sosul worchester si supa (sau apă, dacă nu aveți supă) și am lăsat la fiert 30 de minute, până a scăzut sosul și a rămas foarte puțin.

Shepherd’s Pie – Placinta cu carne si cartofi 5

Am pus totul într-un vas pentru cuptor, așezând compoziția din carne la bază și deasupra am pus atent puree-ul, astfel încât să nu îl amestec cu carnea. Am dat la cuptorul setat pe 200 grade, modulul Grill, pentru 20 de minute, până s-a rumenit bine deasupra (dacă vă grăbiți, puteți folosi o torță de bucătărie, mai ales că puree-ul este deja gătit).

Shepherd’s Pie – Placinta cu carne si cartofi 6

Preparatul este o variantă excelentă de a schimba rutina fripturii cu cartofi, mai ales în cazul celor cărora le place această combinație la fel de mult ca și mie. De asemenea, carnea iese foarte aromată, vinul roșu și pasta de tomate oferindu-i o notă dulceagă care se potrivește de minune cu puree-ul.

Poftă bună!

Shepherd’s Pie – Placinta cu carne si cartofi 7

Text&Foto:

Andrei Alexandrescu

Join the Conversation

  1. Recomand,dar cu putine modificari,dupa gust desigur.Eu prefer fara Worcester, carnea facuta cu mirodenii,vin si suc de rosii,pusa intre doua straturi de piure,facut dupa gustul fiecaruia,un ou batut pus deasupra inainte de a o da la cuptor.Si musai pe timp rece de facut,e mancarea mea preferata de iarna!

    1. Andrei alexandrescu says:

      E o propunere foarte buna, diferita, in functie de gusturi. Eu prefer sa nu pun puree sub carne pentru ca tot sosul se duce jos. Combinatia de worchester cu pasta de tomate (nu suc de rosii) si ardei iute da carnii o aroma aparte, dulceaga, dar aromata. Se potriveste de minune iarna, dar cu putina grija la cantitate merge bine si vara!

  2. florinel says:

    Risc si la sfarsitul piureului arunc si o lingura de smantana in el…

  3. Una dintre rețetele preferate în familia mea!
    Se poate adauga o mână de mazăre în carne, dar musai încercați să puneți în piure niste brânză tare de oaie sau căpră!!!

  4. O mica carcoteala.Daca e „shepherd’s” e nevoie de miel/oaie, ciobanii nu cresc vaci. Altfel se transforma in cottage pie.
    Altfel e o reteta foarte buna si o fac si eu destul de des.

  5. Pasul unul ma duc la piata/supermarket sa ma aprovizionez cu ce trebuie. Pasul 2 : Abia astept sa incerc aceasta reteta ! Deja mi s-a facut pofta :)))

  6. Absolut delicios preparatul. Bunica il gatea.

  7. Spre deosebire de data trecuta cand am pus piureul fara ou, acum, cred ca am inteles ce ii lipsea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close