Primul lucru care mi-ar trece prin cap dacă cineva m-ar întreba „care sunt cele două ingrediente care se potrivesc întotdeauna” ar fi – carnea cu cartofii.
Sunt foarte multe variante prin care cele două pot fi puse împreună, însă eu m-am decis să fac o plăcintă cu carne și cartofi, pentru care am avut nevoie de: 500 gr carne tocată de miel/vită, o ceapă roșie, 2 morcovi medii, ardei iute (după gust), 60 gr. pastă de tomate, 100 ml vin roșu, 2 linguri mari de sos Worchester, 500 ml supă/apă, 1 kg cartofi, 80 gr unt, 100 ml lapte (sau cât cere puree-ul), 1 gălbenuș, sare, piper.
Din cartofii fierți am făcut un puree, adăugând peste ei untul, laptele, sare și un gălbenuș de ou crud.
Într-o tigaie am călit bine ceapa cu ardeiul iute, peste am pus morcovii tăiați cubulețe mici,
iar când aceștia s-au înmuiat am pus carnea tocată, pe care am lăsat-o până a început să se rumenească.
Am adăugat pasta de tomate, vinul, sosul worchester si supa (sau apă, dacă nu aveți supă) și am lăsat la fiert 30 de minute, până a scăzut sosul și a rămas foarte puțin.
Am pus totul într-un vas pentru cuptor, așezând compoziția din carne la bază și deasupra am pus atent puree-ul, astfel încât să nu îl amestec cu carnea. Am dat la cuptorul setat pe 200 grade, modulul Grill, pentru 20 de minute, până s-a rumenit bine deasupra (dacă vă grăbiți, puteți folosi o torță de bucătărie, mai ales că puree-ul este deja gătit).
Preparatul este o variantă excelentă de a schimba rutina fripturii cu cartofi, mai ales în cazul celor cărora le place această combinație la fel de mult ca și mie. De asemenea, carnea iese foarte aromată, vinul roșu și pasta de tomate oferindu-i o notă dulceagă care se potrivește de minune cu puree-ul.
Poftă bună!
Text&Foto: