Pui in parmezan

381

Te duci așa, spre casă, zvârlind cu ochiul prin grădini. Cauți un fir de ghiocel și surâzi copilului din tine din laterala unei brândușe. Privești peste toate la vârfurile pădurii și le visezi verzi și crude, auzi mișunând mici insecte colorate printre firișoare de urzică și frunzulițe proaspete de usturoi sălbatic. Ridici privirea și vezi, dincolo de fereastra zilei de azi, fecioară blondă primăvara, surâzându-ți în marginea perdelei de nori. Știi tu oare că atunci când auzi și vezi toate acestea e posibil să ai nevoie de un consult medical?
Mai bine fugi în piață, vezi că au răsărit băbuțele cu leurdă la umbra precupeților de cartofi noi. Stă lungită ceapa verde lângă ridichi și mărarul proaspăt peste urzici. Lasă visele, ia tigaia cea bună și arată necititorilor de site-uri culinare ce poți.

2

Pieptul de pui, de unul întreg ai nevoie, se taie în bucăți cu miez generos și se marinează jumătate de oră în zeamă de lămâie și ulei bun de măsline. Tăvăleala se face prin făină, ou bătut, pesmet amestecat cu ceva brânză maturată în proporție de 1 la 1, musai în această ordine.

3

Se frige cu grijă și blândețe în ulei de floarea soarelui, acesta având punctul de ardere la 238 °C față de cel din măsline, 199 °C. Se testează temperatura cu un strop de făină. Aceasta trebuie să sfârâie, dar să nu se ardă. Sfat de căpătâi la prăjiri: nu puneți multe bucăți odată! Temperatura uleiului va scădea brusc și veți avea doar cruste fleșcăite.
Cartofii noi, un kil să zicem, se taie în sferturi și se clocotesc cu sare un sfert de ceas. Se scurg de apă. Se pun 100 de grame de unt în tingire și se trag prin unda albă, până prind un vis de crustă. Se ning cu mărar proaspăt și se mai dau o dată de-a rostogolul.

4

Valul iaurtic de prospețime se prepară astfel: 300 de grame de iaurt grecesc, 1 ceapă verde tăiată în rondele, jumătate de ardei iute tocat, cubulețe dintr-un castravete mic, 2 căței de usturoi zdrobiți mișelește, o ploicică de mărar și o adiere de răzătură de lămâie, se amestecă surâzând și se dreg de sare.

5

Cheamă doi prieteni, pune într-o glastră toate zambilele, ghioceii, brândușele și lalele de prin casă, deschide fereastra, pune un jazz din anii ’30 și trăiește!

1

Text&Foto: Costin Barbutz

Facebook 16 minutes & guests

Join the Conversation

  1. Claudiuss says:

    Coane ,mi-ai adus plaia in gurta cu asta… <3 Multam fain!

  2. Sunt asa de răcita dar sigur imi va trece de la rețeta asta!multumim chef☺️

  3. Alexa Georgeta says:

    E un deliciu , iti multumesc din suflet pentru reteta si e si usor de facut , in totdeauna ne prezinti retete minunat de bune si de usor de facut .

  4. te fura randurile de-nceput…., incepi sa visezi…., fentezi brutala trezire, si puiul e dat uitarii….nu si zambilele, ghioceii, lalelele si brandusele….. :)
    cam cu atat ma aleg din reteta de azi…:) poate maine….:)
    oricum, multumiri!

  5. Prospeţime, atât pe site cât şi în farfurie. Interesant iaurtul, chiar mâine o să-l încerc.
    Felicitări Costi !!!
    Felicitări Adi !!!

  6. Boboc Mihai says:

    Hai ca mai convins. 😊 Multumim🍗

  7. Frumos, frumos ! Simplu, gustos si excelent povestit ! Nu stiu daca vreodata am mai citit o reteta culinara cu zambind din suflet ! No offence, Adi Hadean ! :) Aveti stiluri diferite de a povesti. Frumos, inca o data ! Multumesc ! You’ve made my day :)

    1. Adi Hădean says:

      non taken:). i-am ales pentru că-mi place de ei și mă bucur că-s apreciați.

  8. asta fac deseara!

  9. Suna ca o poezie, rețeta. Imi place scrierea! :)

  10. Valeria Baila says:

    ……………………….am ramas ca FERDINAND cu margareta in coltul gurii ,draga domnule Adrian Hadean!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Daca continuati asa, plin de magia a tot ce este DIVIN in viata noastra,adio citit retete !!!!! Mai stau putin ,asa lelea,si apoi incep sa citesc reteta,doar reteta.Cata splendoare poate ascunde un suflet de CHEF !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Imbratisati va rog draga dumneavoastra familie,normal si pe cea mica,si SANATATE !!!!!

  11. Anamaria says:

    Multumesc pentru retete…urmaresc cu mare placere blogul insa as avea o sugestie/rugaminte: se poate adauga un „print button” pe linga FB, Pintrest, etc. S-ar dovedi extrem de util pentru a lua retele acasa mai usor (mai ales pentru lista de cumparaturi).

  12. Cristina says:

    Am gatit in seara asta,foarte bun.Multumim!!

  13. Frumos,foarte frumos povestit!
    Nu,nu poti rezista,trebuie facut;este simplu si arata perfect.
    Multumesc!

  14. O zi minunata plina de bucurii !

  15. Raluca Puscau says:

    Cata duiosie si drag de gateala si pofta de viata! Sunt foarte fericita sa fiu, macar virtual, printre admiratorii vostri Adi Hadean si Costin Barbutz, magul acestei retete! Multumesc de inspiratie!

  16. Inainte de a-i alege, am spus despre Costin ca sper sa fie unul dintre cei 3.
    Laud totul: fotografii cu bleul acela suav (compozitii incantatoare cu totul), povestea care bucura, reteta cea buna. De foarte-foarte multa vreme n-am mai citit introducerile de la retete. Nu mai am timp. Pt. astfel de articole, aman insa orice treaba. Nu as indrazni sa marturisesc in fata nimanui din viata reala, ca o reteta imi trezeste emotii si trairi altfel. M-ar crede nebuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close