Te duci așa, spre casă, zvârlind cu ochiul prin grădini. Cauți un fir de ghiocel și surâzi copilului din tine din laterala unei brândușe. Privești peste toate la vârfurile pădurii și le visezi verzi și crude, auzi mișunând mici insecte colorate printre firișoare de urzică și frunzulițe proaspete de usturoi sălbatic. Ridici privirea și vezi, dincolo de fereastra zilei de azi, fecioară blondă primăvara, surâzându-ți în marginea perdelei de nori. Știi tu oare că atunci când auzi și vezi toate acestea e posibil să ai nevoie de un consult medical?
Mai bine fugi în piață, vezi că au răsărit băbuțele cu leurdă la umbra precupeților de cartofi noi. Stă lungită ceapa verde lângă ridichi și mărarul proaspăt peste urzici. Lasă visele, ia tigaia cea bună și arată necititorilor de site-uri culinare ce poți.
Pieptul de pui, de unul întreg ai nevoie, se taie în bucăți cu miez generos și se marinează jumătate de oră în zeamă de lămâie și ulei bun de măsline. Tăvăleala se face prin făină, ou bătut, pesmet amestecat cu ceva brânză maturată în proporție de 1 la 1, musai în această ordine.
Se frige cu grijă și blândețe în ulei de floarea soarelui, acesta având punctul de ardere la 238 °C față de cel din măsline, 199 °C. Se testează temperatura cu un strop de făină. Aceasta trebuie să sfârâie, dar să nu se ardă. Sfat de căpătâi la prăjiri: nu puneți multe bucăți odată! Temperatura uleiului va scădea brusc și veți avea doar cruste fleșcăite.
Cartofii noi, un kil să zicem, se taie în sferturi și se clocotesc cu sare un sfert de ceas. Se scurg de apă. Se pun 100 de grame de unt în tingire și se trag prin unda albă, până prind un vis de crustă. Se ning cu mărar proaspăt și se mai dau o dată de-a rostogolul.
Valul iaurtic de prospețime se prepară astfel: 300 de grame de iaurt grecesc, 1 ceapă verde tăiată în rondele, jumătate de ardei iute tocat, cubulețe dintr-un castravete mic, 2 căței de usturoi zdrobiți mișelește, o ploicică de mărar și o adiere de răzătură de lămâie, se amestecă surâzând și se dreg de sare.
Cheamă doi prieteni, pune într-o glastră toate zambilele, ghioceii, brândușele și lalele de prin casă, deschide fereastra, pune un jazz din anii ’30 și trăiește!
Text&Foto: Costin Barbutz