Tata a crescut iepuri mereu. Crește și acum. Cu ceva vreme în urmă mi-a dat o jumătate de iepure, să fac din ea ce-oi ști. Am făcut o tocană la oală (o oală din fontă, rezistentă la temperaturi mari pe toate părțile, numai bună de vârât în cuptor dacă procesul de fabricație al mâncării o cere). Lucrând la tocana de iepure mi-am adus aminte de hobbiții lui Tolkien, mereu flămânzi și maeștri într-ale gătitului, mai exact, de o secvență din Stăpânul Inelelor ce trata taman facerea unei tocănițe din iepure. Dintr-o amintire într-alta, am ajuns în fața unei tocănițe din care v-aș da și vouă:
Nu ave nevoie de multe lucruri pentru a săvârși lucrarea asta: iepure, morcovi (știm cu toții că se potrivesc bine), ceapă, țelină, usturoi, pătrunjel. Spălate și curățate toate.
O stea de anason și o foaie de dafin pentru aromă (vă puteți lipsi de anason dacă nu aveți la îndemână, puneți trei cuișoare în loc).
Mai întâi faceți iepurele bucăți, să se pătrundă binișor și repejor.
Turnați o ceașcă de ulei peste iepure (eu am pus de măsline).
Tocați ceapa și usturoiul (nu mărunt)…
…și puneți-le în oală, peste iepure, împreună cu pătrunjelul.
Adăugați apoi morcovii și țelina, trecute prin răzătoarea mare. Și sare, piper, dafin și anason (ori cuișoare).
O cană de vin roșu, bun, e binevenită.
Capac peste oală, oala în cuptorul încins, pentru o oră.
După un ceas, turnați o cană de suc de roșii ori roșii mărunțite bine.
După încă un ceas:
Delicios.
Foarte fraged. Să fiți sănătoși.