Dovleacul pe care-l folosesc în această rețetă e dovleacul pentru plăcintă. Se găsește în toate piețele în acest sezon. Îl curăț de coajă, îl limpezesc și-l pun la fiert în apă cu puțină sare, după ce mai întâi l-am tăiat în cuburi nu prea mari dar nici prea mici. După ce a fiert, scurg apa de pe el, îi dau puțin unt (la 500 de grame de dovleac, 50 de grame de unt) și poate niște frunze de cimbrișor apoi îl lucrez cu blenderul până devine piure.
Operațiunea asta merge repede. Adică șase-șapte minute până începe să fiarbă apa, 14-17 minute până termină de fiert dovleacul, 2 minute până devine piure. Până-n 25 de minute cu totul. Timp în care poate fi gata și pieptul, dacă ai un cuptor care se încinge repede. Eu pun pieptul de pui pe o foaie de copt, în tavă, îl stropesc cu puțin ulei, presar peste el puțină sare, puțin rozmarin și-l pun în cuptorul încins la 200 de grade Celsius. În 25 de minute e gata. Nici prea uscat nici nefăcut (asta e mereu o problemă la pieptul de pui).
Am copt pieptul, am făcut piureul, mai am nevoie de o salată.Verde, roșie, cum o fi, frunze să fie. Le stropesc cu foarte puțină zeamă de lămâie. Gustul salatei va contrasta plăcut cu cel al piureului, care-i ușor dulce.
Îl las 2-3 minute să se odihnească. Ajută.
Îl tai în felii groase de un centimetru pe care le distribui în farfurii, lângă piure și salată.
Să faci mâncarea asta de la un capăt la celălalt durează 30 de minute. Partea bună e că îți lasă timp să faci și o supă rapidă (nu din plic, doar rapidă, una de roșii să zicem) și un desert. Poate acesta. Să fiți sănătoși.