M-am împrietenit cu micul dejun abia acum opt ani (aproape opt ani), după ce am renunțat la fumat. Ne avem bine în continuare, deși nu ne mai vedem chiar de la prima oră. Micul dejun apare în viața mea cam la o oră și jumătate-două ore după ce am deschis ochii. Cred că e mai bine așa. Apropo, nici cafea nu mai beau dimineața, nu mai am nevoie de ea pentru a ieși din somn. Mai beau peste zi, de dragul gustului, dar vremurile în care beam șase cafele într-o zi s-au cam dus. În fine, să revin la micul dejun. Vreau să vă dau astăzi patru idei pe care să le dezvoltați voi cum doriți. S-ar putea ca din ele să vă iasă lucruri gustoase și care să mai șteargă din plictiseala care uneori poate veni odată cu rutina.
Pancetta rumenită bine în tigaie sau în cuptor, între două foi de copt. Un ou, o brioșă cu cașcaval sau un chec sărat făcut după aceeași rețetă, dar în alt formă.
Somon afumat, pesto făcut de tine (nu-i musai să respecți o rețetă autentic italiană, ai libertatea de a te juca – folosește pătrunjel sau busuioc, zdrobește frunzele în mojar, combină cu ulei de măsline, miez de nucă sau semințe de floarea soarelui, sare, poate puțină zeamă de lămâie.
Dacă nu vă place peștele puteți opta pentru jamon, prosciutto sau o șuncă crud-uscată românească. De data asta, la pesto puteți pune și parmezan ras sau o brânză de capră, maturată. Pâinea poate fi făcută de voi, cu o zi înainte. E relativ simplu. Și poate fi foarte mulțumitor.
Dacă sunteți pe fugă, o combinație cu brânză de capră, ulei de măsline, za’atar și ulei aromatizat cu busuioc (mixați cu blenderul puțin ulei și câteva frunze de busuioc) reprezintă salvarea.