Lapte prăjit – un desert simplu, de încercat

947

Lapte prăjit sau leche frita – l-am descoperit pentru prima oară la un restaurant, m-a surprins plăcut și am zis să-l încerc și acasă. Nu e nimic prea complicat, trebuie puțină răbdare și câteva ingrediente. Eu am folosit lapte de vacă, câteva esențe care erau pe gustul meu și așa a început totul, pentru servire m-am folosit de dulceața de afine făcută de către mine. A ieșit un desert tare gustos și inedit, cu siguranță mai repetăm experiența, de aceea am zis să împărtășesc cu voi modul în care eu l-am făcut. Spor la gătit!

Ingredientele pentru lapte prăjit:

  • 500 ml lapte de vacă
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 1 linguriță esență de migdale
  • Un vârf de linguriță de nucșoară 
  • 2 ouă
  • 1 gălbenuș
  • 45 g amidon
  • 2 linguri de zahăr
  • Dulceață de afine
  • Fistic (opțional)
ingrediente pentru lapte prăjit

Ingrediente pentru prăjire:

  • 60 g pesmet 
  • Câteva linguri de făină
  • 2 ouă
  • Ulei pentru prăjire

Metoda de preparare lapte prăjit:

Pentru început am pus laptele pe foc, până a ajuns în punctul de fierbere. 

Separat am combinat următoarele ingrediente cu un tel: ouăle, gălbenușul, esențele, nucșoara, zahărul și amidonul. După care, am luat laptele fierbinte de pe foc și l-am pus treptat în bolul unde am combinat ingredientele anterioare, am făcut asta pentru a tempera compoziția rece. 

După ce am pus tot laptele peste ingrediente, am pus totul la foc mediu și am lăsat la fiert timp de 3-4 minute, timp în care am amestecat vertiginos cu un tel, compoziția îngroșându-se datorită amidonului. 

Între timp mi-am pregătit un vas termorezistent cu diametrul de 20×20 cm, cu o hârtie de copt unsă cu ulei. În aceasta am turnat crema de lapte fierbinte și am lăsat totul la răcit. Pentru a putea tăia laptele e nevoie să stea câteva ore bune la frigider sau peste noapte. 

preparare lapte 1
preparare lapte 2

A doua zi am tăiat laptele pătrățele, cu un cuțit mereu curat. Pentru prăjire, am folosit ulei de floarea soarelui, astfel într-o tigaie antiaderentă am pus ulei cam doua degete. 

Am pregătit făina într-o farfurie, ouăle și pesmetul, am dat fiecare bucată de lapte prin făină, ou și pesmet, tot așa, până le-am prăjit pe toate. 

finalizare

În unele rețete am văzut că l-a final poți să treci bucățile prăjite prin zahăr amestecat cu scorțișoară, eu nu am făcut asta , ci le-am servit cu bucăți de fistic și dulceață de afine, asta după ce am lăsat la răcit feliile de lapte prăjit. 

servire lapte prăjit

Spor la gătit, 

Ioana

Alte idei de rețete dulci mai găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close