Ciolanul cu fasole de la Irish&Music Pub e un omagiu adus sutelor de bucătari amatori ori profesioniÈ™ti, sutelor de birtaÈ™i È™i hangii ardeleni care au purtat peste secole reÈ›eta aceasta dragă în acelaÈ™i fel românilor, ungurilor, secuilor ori È™vabilor trăitori în Ardeal. ReÈ›eta a circulat în multe forme până a ajuns la mine. Eu am luat-o, am È™lefuit-o uÈ™or, am pus în ea multă poveste È™i „niÈ™te condimente”, vorba prietenului Mile. Am muncit la ea câteva săptămâni. Știu, pare o nebunie dar îmi doream să aibă un gust unic. ÃŽn cele din urmă am reuÈ™it să obÈ›in un rezultat care mă mulÈ›umeÈ™te. Vă arăt È™i vouă cum am ajuns la gustul acela. Vă rog să mă iertaÈ›i dacă nu dezvălui toată taina, trebuie să vă las să o descoperiÈ›i (de-È›i putea) gustând.
Ciolanul e fiert mult și bine, împreună cu fasolea. Sunt un tot de la un capăt la celălalt.
Condimentele nu-s nici multe, nici puține. Sunt însă puse în balanță cu multă grijă.
De aici începe iahnia:
Se contopesc și se topesc unele și altele într-o tigaie mare, înainte de a adăuga fasolea.
Iar fasolea, of, fasolea!
Mai la urmă, povestea arată așa:
Am auzit că în perioada asta poți veni cu un prieten, să mâncați amândoi și să plătiți doar o porție.
Să fiți sănătoși.