În toamna asta am călătorit prin țară alături de Unisol, împărțind cu bucurie rețete pentru diverse tipuri de conserve cu care-ți poți umple cămara. Cele mai multe dintre rețete au fost cele de zacuscă, poate pentru că le place românilor zacusca foarte mult, poate pentru cu zacusca e un univers întreg, vast și plin de posibilități. Și, apropo de posibilități, într-una dintre călătorii, a venit la mine un domn care s-a recomandat ca fiind cel mai mare producător de zacuscă din Moldova (nu mi-a spus cum se numește zacusca lui nici n-a adus un borcan, pentru schimb de experiență) și care mi-a spus că el n-ar pune ciuperci și vinete în aceeași zacuscă „pentru că nu se amestecă, nu merge”. Eu spun că „merge” și „se amestecă”, chiar foarte bine. Să vă arăt cum:
Puneți vinetele la copt. Între timp, spălați și curățați ciupercile.
Ar fi bine să aveți la îndemână un borcan de cepe mici, coapte și amestecate cu usturoi copt și el (sau puteți să pregătiți amestecul în ziua aceea, curățați ceapa și puneți-o într-o tavă cu un strop de ulei, lăsați-o în cuptor la foc mic pentru două ceasuri; coaceți usturoiul îtreg apoi scoateți cățeii din teci). Asta-i baza pentru zacuscă. Puneți trei- patru linguri de amestec de ceapă cu usturoi pentru un kilogram de ciuperci.
Tocați un ardei (copt) și un gogoșar (copt și el). Cu cuțitul, să rămână bucățele identificabile.
Puneți ardeiul și gogoșarul în tigaia în care ați lăsat ceapa cu usturoiul, pe foc mic.
Opăriți ghebele și tocați-le cu cuțitul, punând și o mână de pătrunjel în tocătura asta.
Puneți ciupercile și vinetele coapte (tocate cu cuțitul și acestea) în tigaie. Amestecați și lăsați să scadă bine.
Turnați o jumătate de litru de bulion în tigaie (eu am folosit o tigaie pentru că am făcut o cantitate mică de zacuscă, altfel ar fi mai potrivită o cratiță), aruncați în ea câteva boabe de piper și două foi de dafin și amestecați în continuare.
După ce a scăzut din nou, zacusca-i gata.
Puteți s-o mâncați pe loc sau s-o puneți în borcane.