Dragii mei, departe de mine gândul că aș fi un maestru al omletei, ochiurilor sau paparelor de tot soiul (deși sunt destul de priceput la asta, am fript un vagon de ouă la viața mea). Mă rog, nu chiar atât de departe. Pentru că mi se mai întâmplă să nu apuc să mănânc acasă dimineața și să-mi doresc să iau micul dejun în oraș (sau în alt oraș). Și îmi doresc de cele mai multe ori ca micul dejun să fie altceva decât un covrig cu iaurt. În cele mai multe dintre cazuri, micul dejun se limitează la omletă de trei-patru feluri sau la ochiuri cu ceva. Pot să înțeleg lipsa de fantezie dar nu pot să înțeleg nepăsarea cu care-s tratate ouăle care ajung în farfuria mea. Sau a ta. De cele mai multe ori sunt fripte excesiv, în prea mult ulei. Uneori sunt fripte în același ulei în care au fost fripte și alte ouă înaintea lor, lucru pe care-l găsesc inacceptabil.
Acum mă întorc puțin spre prietenii care lucreză în bucătării ori au restaurante/bistro-uri/braserii și-i rog respectuos să fie mai blânzi cu ouăle mele. Și, în general, cu ale tuturor. Dacă vrei să faci ochiuri, e destul să ungi tigaia antiaderentă cu ulei, să spargi ouăle în ea când e încinsă și să pui un capac peste tigaie, după primul minut de frigere. În felul acesta oul va fi sunny side up, gălbenușul va fi încă moale și albușul fript în întregime (sigur, sunt oameni care preferă gălbenușul tare, nu-i condamn, pentru ei e trebuie să lăsați oul în tigaie un minut în plus).
Dacă vrei să faci o omletă (aici sunt mai multe tehnici, nu detaliez ci mă limitez doar la bunul simț) umplută cu diverse lucruri, -știți voi, genul de omletă împăturată-nu mai întoarce omleta pe toate părțile, până-i friptă bine. Ea e deja fierbinte, dacă o împături și o lași un minut înainte de a o trimite clientului, ce nu s-a copt, se coace până la masă datorită inerției termice.
Dacă faci o papară, nu te zgârci, pune un strop de unt și un vârf de linguriță de smântână înainte de a o lua de pe foc, lasă-mă să mănânc o papară cremoasă, nu niște fragmente uscate de ouă bătut. Cred că se poate. Sper că n-am fost prea aspru și sper că m-am făcut înțeles. Mulțumesc pentru atenție. Și acum, ca să nu vă las cu mâna goală, o să vă prezint omleta all-inclusive pe care am făcut-o ieri, cu ocazia micului dejun. Eu am făcut una pentru patru persoane dar poate fi adaptată ușor pentru un număr mai mare ori mai mic de oameni proaspăt treziți.
Am spart cinci ouă și le-am bătut ușor. Am stropit cu ulei o tigaie, am pus-o pe foc iar în ea am pus câteva felii de pâine neagră. Între feliile de pâine am pus șuvițe de șuncă sărată. Când a început să sfârâie șunca, am turnat ouăle peste pâine. Am presărat brânză de burduf peste ouă și am pus un capac peste tigaie. După două minute am luat capacul, am împăturat omleta și am lăsat-o să se odihnească un minut. Apoi am tăiat-o și am cam mîncat-o, vă spun drept. Să fiți sănătoși.