Papanași fierți – o rețetă dulce, cu tradiție

988

Îmi plac foarte mult acești papanași fierți iar rețeta pe care o prezint azi conține o cantitate redusă de zahăr care este opțional. Din acest motiv îmi plac papanașii fierți, un pic de brânză proaspătă de vaci, lămâie, vanilie și griș și obțin un desert aromat, ușor de preparat și potrivit pentru toți membrii familiei, începând cu bebelușii. Brânza proaspătă de vaci este recomandată copiilor chiar din perioada diversificării, este o sursă importantă de calciu, magneziu, fosfor, vitamine.

Militez pentru papanși fierți în restaurante, sunt buni și cei prăjiți dar îi prefer întotdeauna pe cei fierți și am un sentiment că nu sunt singura.

Ingrediente pentru papanași fierți:

  • 600g branza proaspătă de vaci
  • 200 g griș
  • 2 ouă
  • Coaja de la o lămâie
  • păstaie de vanilie/pastă de vanilie/zahar vanilat
  • 2 linguri magiun de prune
ingrediente pentru papanași fierți

Amestecul de tăvălit papanașii:

  • 150 g pesmet
  • 50 g unt
  • 30 g zahar
  • 1/2 linguriță de scorțișoară
  • Am fiert papanașii în 1,5 l de apă 
amestec de tăvălit papanașii

Modalitate de preparare a rețetei de papanași fierți:

Am început prin a pune branza proaspătă de vaci la scurs,  câteva minute până la jumătatea de oră. 

Am folosit brânză proaspătă de vaci dar vă invit să folosiți și branza proaspătă de capră dacă găsiți,  gustul o să fie mult mai puternic. 

Pentru început am presărat un vârf de cuțit de sare peste ouă și le-am bătut bine cu ajutorul unui tel. 

Peste ouăle omogenizate am adăugat coaja de lămâie și vanilia. Am mai adăugat brânza de vaci și grișul. 

Am omogenizat bine și am împărțit cantitate în două.  O parte a rămas așa iar peste cealaltă jumătate am pus magiunul de prune pe care l-am încorporat în aluat.

Am obținut astfel 2 compoziții de papanași.

compoziție de papanași

Pesmetul prăjit pentru rețeta de papanași fierți:

Am pus unul în tigaie, am așteptat să se topească, am pus pesmetul, zahărul și praful de scorțișoară peste și am amestecat continuu până s-a rumenit complet.

Cum am modelat și pregătit papanașii:

Este foarte ușor de lucrat cu acest aluat, odată ce apa este pe plită și a început să fiarbă iar grișul din aluat a început să-și facă treaba și să absoarbă din umiditate, mă pot apuca de lucru.

Mi-am umezit mâinile cu apă și am început să modelez biluțe mici.

Cu ajutorul unei lingurițe am luat compoziție de papanași din bol și am transferat-o în palmele umede. 

După ce am format biluțe de aluat le-am pus la fiert, am așteptat până când papanașii s-au ridicat la suprafață și încă un minut, semn că s-au fiert.

Este un procedeu similar cu procesul de preparare a găluștelor.

modelare papanași

Când papanașii s-au fiert, i-am scos din apă cu o sită, i-am lasat la scurs câteva secunde și i-am așezat apoi în tigaia cu pesmet rumenit, i-am tăvălit bine în pesmet și sunt aproape gata de servit.

amestec de tăvălit
papanași tăvăliți

Prima data am fiert papanașii clasici și apoi i-am fiert pe cei care au în compozoție și magiun de prune.

servire papanași fierți
papanași cu dulceața și fructe

Cum am servit acești papanași fierți:

Eu am ales să așez lângă farfuria cu papanași un bol cu smântână fermetată, un borcan cu gem de zmeură de anul acesta și un bol cu afine proaspete.

Aceasta este cea mai întâlnită modalitate de servire dar și cea mai bună.

servire papanași

Sunt gata și papanașii cu magiun de prune în compoziție, pe aceștia am ales să îi tăvălesc în fulgi de cocos și nu regret nimic.

papanași fierți

Papanașii fierți reprezintă pentru mine un desert foarte ușor de pregătit, ideal pentru copii dar și pentru adulți, pot spune că este un desert tradițional pe care îl pregătesc și savurez cu mare drag.

Poftă bună vă doresc!

Ionela.

Alte rețete de dulce găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close