Devenită celebră prin intermediul bătrânului restaurant Orsini din New York, rețeta aceasta a încântat o grămadă de lume bună deși, în sine, e un preparat simplu și ușor. Are totuși o aromă cu totul specială și un ingredient oarecum spectaculos pentru un sos de paste, vodka. Se pare că este unul dintre felurile preferate de mâncare ale lui Mick Jagger de la Rolling Stones, un punct în plus care sper să vă convingă să o încercați.
Pastele la noi în bucătărie se prepară întotdeauna în doi, printre exclamații extatice provocate de mirosul ingredientelor când izbesc tigaia încinsă și săruturi ocazionate de potrivirea de sare și piper.
Fiertul pastelor perfect conform instrucțiunilor de pe ambalaj este întotdeauna treaba Silviei, deoarece sângele nemțesc o împiedică să greșească oricât ar încerca. La fel tocatul lucrurilor egal.
Gătitul sosului însă îmi aparține, deoarece e o treabă relativă care cere flexibilitate și adaptare, aici originea mea, în majoritate românească, fiind mult mai potrivită. Rezultatul e întotdeauna perfect și nimeni nu are motive să conteste acest fapt. E bucuria de a pune împreună ceva bun, peste ceva visat și de a ne mira de cât de pricepuți suntem.
Într-o tingire aflată pe foc potrivit, topiți o lingură de unt și o lingură de ulei bun de măsline. Adăugați un cățel de usturoi feliat subțire și lăsați-l un minut să aromatizeze baza. Aveți mare grijă să nu se ardă pentru că va strica întregul fel de mâncare. Condimentați cu câțiva fulgi de ardei iute uscat.
Stingeți cu 50 de ml de vodkă pe care o adăugați trăgând tigaia departe de foc. Gătiți-le împreună încă 2-3 minute.
Adăugați o cană cu piure de roșii, făcut de dumneavoastră dacă aveți roșii de foarte bună calitate, dacă nu, conservate și o linguriță de busuioc uscat ori proaspăt. Dacă nu vă place busuiocul, îl puteți înlocui cu oregano uscat. Amestecați bine până la omogenizarea deplină, la foc redus. După 3 minute, adăugați 200 ml smântână de gătit și reduceți focul cât de mult posibil. Lăsați minunea să devină o singură ființă, potrivind gustul de sare și piper.
Între timp, Silvia a terminat de fiert pastele și le-a dat scurse în voia sosului pentru alte 2 minute, amestecând larg. Tot ea, cu gest diafan, a răspândit pe deasupra rozului ninsoarea aromată de parmezan ras.
O masă de vară toridă, specială pentru noi,pregătită în doi, cu drag, pentru voi.
Text & Foto: Costin Barbutz