
Sărbătorile mele preferate au fost întotdeauna Floriile și Paștele pentru ca e deja primăvară. Ne bucurăm de soare, vânt ușor, miresme de pomi înfloriți și sărbătorim afară, în grădină. Totul legat de aceste sărbători înseamnă viață și bucurie. Un prânz minunat de sărbătoare se încheie, în familia mea, cu un tort lejer și diafan, de multe ori cu fructe. Anul acesta vă propun, să încercăm împreună să îi lăsăm muți de uimire și admirație pe toți de la masă și să le oferim un tort ca un vis, pastel și proaspăt. Așadar, pentru voi azi, un tort macarons cu zmeură proaspătă și cremă fină de mascarpone și ciocolată albă.
Ingrediente pentru tort Macarons cu zmeură și mascarpone
- 260 g zahăr pudră
- 280 g făină de migdale
- 200 g albușuri de ou
- 180 g zahăr fin
- O linguriță de oțet
- Un praf de sare
- Colorant alimentar, pastă
- 500 g mascarpone
- 200 g ciocolată albă
- 200 ml frișcă lichidă
- 200 g gem de zmeură
- 500 g zmeură proaspătă
- vanilie
- 1 lime

Mod de preparare Tort Macarons cu zmeură și mascarpone
Blaturile de macarons
Am separat cu atenție albușurile, pentru a nu avea deloc gălbenuș în vas și am cântărit cu un cântar electronic cantitatea necesară, în loc să folosesc un număr de ouă, pentru o precizie mai bună (știm ca ouăle pot avea dimensiuni foarte diferite). Le-am lăsat acoperite în frigider 24 de ore înainte să încep rețeta, pentru a se deshidrata puțin (acest mic detaliu a asigurat o spumă perfectă).
Următoarea zi, le-am adus la temperatura camerei, cam o oră. Am adăugat un praf de sare și o linguriță de oțet (ambele ingredient au contribuit la fermitatea spumei de ou) și le-am bătut spumă, în robotul de patiserie. Când au început să devină aerate, am adăugat zahăr, câte o lingură, permițând o omogenizare completă înainte de a adăuga lingura următoare. Tot în această etapă am și colorat albușurile, pentru o bună omogenizare a culorii. Am obținut o spumă fermă și consistentă, pe care nu mi-a fost teamă să o țin deasupra capului.


Făina de migdale nu e niciodată suficient de fină, așa cum o găsim la magazin, așa ca am măcinat-o și mai mult, împreună cu zahărul pudră (cu grijă, totuși, să nu o transform în pasta, amestecând prea mult), după care am cernut amestecul printr-o sită fină. Pudra fină va oferi un aspect mătăsos blaturilor.

Macaronaj
Am adăugat peste amestecul de făină de migdale cu zahăr o treime din spuma de albuș. Apoi am omogenizat și am observant că am obținut o consistență foarte densă. Am continuat cu a doua treime din albuș, iar după omogenizarea completă am pus și ultima parte de spumă, luând continuu spuma de pe marginea vasului. După omogenizare am început procesul de macaronaj. O amestecare continuă, manuală, prin care compoziția pentru blat se întinde către pereții vasului, și devine atât de fluidă și mătăsoasă. este gata atunci când, lăsând-o să curgă ca o panglică de pe spatulă putem desena un cerc complet sau cifra 8, înainte să se dizolve.


Cum am format macarons?
Am pregătit două tăvi tapetate cu hârtie de copt, pe spatele cărora am desenat cercurile în mărimea pe care am dorit-o pentru tort, cam 20 de cm în diametru, cu distanță între ele. Am folosit un poș cu dui stelat, pentru a crea un model în spirală. Pentru decor am făcut și câțiva macarons de mărime clasică. Pentru a elimina aerul din blaturi, am lovit cu atenție, dar ferm, de câteva ori, tăvile de blatul de lucru. Apoi am lăsat tăvile la temperatura camerei, cam o oră, până când s-a format o pojgjiță fină. Sunt gata de copt atunci când, atingând-le cu degetul, spuma nu se lipește. Am copt blaturile de tort la 150 grade, câte o tavă în cuptor, pe rând, 18 minute, și le-am răcit complet.


Crema de mascarpone cu ciocolată albă și lime
Am pregătit un ganaș din ciocolată albă, adăugând frișca fierbinte peste bucățile de ciocolată, tăiată cât mai fin. Am lăsat totul la odihnit cam 5 minute apoi am amestecat până la omogenizare. Apoi l-am lăsat complet la răcit, timp în care el a devenit mai puțin fluid. Am amestecat în robotul de patiserie zahăr pudră cu mascarpone, vanilie, coajă rasă de lime și ganașul de ciocolată, până când s-au omogenizat într-o cremă fină și mătăsoasă, pe care apoi am răcit-o puțin la frigider, pentru a fi mai fermă, să nu curgă.



Cum am montat acest tort Macarons cu zmeură și mascarpone?
Am folosit puțină cremă ca adeziv pentru primul blat, asigurând stabilitatea tortului. Pe blat am pus, cu un poș cu dui rotund, cremă, pe toată suprafața, pănă la 5mm față de margine, lăsând câteva locuri pentru mici perle din gem, și pentru zmeură proaspătă. Am așezat cu grijă următorul strat, și am alternat blaturi și cremă. Am ornat etajul superior cu macarons, cremă și zmeură proaspătă.



Macarons e o rețetă care are într-adevăr nevoie de atenție și grijă la preparare, dar spectaculozitatea acestui tort, si deliciul dat de blaturile din macaron, crema fina, combinate cu fructele proaspete merita fiecare minut de grijă. Iar o sărbătoare în familie e cel mai bun moment să creem un desert atât de special. Sper să îl alegeți pentru un final fabulos de prânz, de Paște.

Cu drag, Cristina
Găsiți aici alte idei de rețete dulci.