Fie că le spuneți empanadas, fie că le numiți plăcințele, e cam același lucru. Ce mi s-a părut absolut minunat la această rețetă este aluatul, care seamănă izbitor cu foietajul însă se face în doi timpi și trei mișcări și este extrem de versatil, putând fi folosit pentru placințele, tarte, pateuri sau poate chiar un millefeuille ori cremeș. Umplutura acestor placințele e la fel de versatilă și poate fi modificată după pofta inimii. Din cantitățile de mai jos vă ies aproximativ 15 plăcințele, în funcție de cât de mari le faceți.
Pentru aluat aveți nevoie de: 220g unt gras, rece, tăiat cuburi (82% grăsime), 300g făină albă, 1 praf de sare, 180g smântână acră (20% grăsime).
Combinați untul, făina și sarea în vasul robotului de bucătărie și pulsați până compoziția e nisipoasă. Adaugați smântâna și mai pulsați de câteva ori până obțineți un aluat omogen. Dacă aluatul vi se pare prea vârtos sau nu se leagă, mai adăugați o lingură de smântână. Transferați aluatul pe masa de lucru și adunați-l într-o bilă, având grijă să-l frământați cât mai puțin. Înfășurați aluatul în folie alimentară și dați la frigider pentru 2 ore.
Pentru umplutură aveți nevoie de: 2 linguri ulei vegetal, 1 piept de pui, tăiat mărunt (sau echivalentul în carne tocată de pui), 1 ceapă verde, 2 căței de usturoi, câteva ciuperci, 2 mâini spanac proaspăt, 1 mână patrunjel, sare și piper după gust. Veți mai avea nevoie și de un ou pentru uns și semințe de mac, susan sau chimen negru pentru decor.
Tocați ceapa, usturoiul, ciupercile, spanacul și pătrunjelul. Înfierbântați uleiul într-o tigaie și adăugați pieptul de pui. Sotați câteva minute apoi adăugați ceapa verde, usturoiul și ciupercile și țineți pe foc până toate ingredientele sunt prăjite. Asezonați cu sare și piper după gust și adăugați spanacul și pătrunjelul. Luați de pe foc și lăsați umplutura să se răceasca complet înainte de a o folosi.
Pentru a forma plăcințelele, puneți aluatul pe masa înfăinată și întindeți o foaie subțire de 3-4mm. Tăiați cercuri de aluat folosind o formă de fursecuri sau improvizați cu o farfurie mică. Puneți 1 lingură de umplutură pe fiecare cerc de aluat apoi ungeți marginile cu ou bătut. Uniți marginile aluatului pentru a forma plăcințelele și sigilați aluatul presându-l cu o furculiță. Așezați fiecare plăcințică pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și ungeți cu ou bătut. Presarați cu semințele dorite și coaceți la 200C pentru 10-15 minute sau până cresc frumos și devin aurii.
Text&Foto: Oana Olguța Iliescu