Helen’s Place e un restaurant din centrul vechi al orașului Botoșani. În același timp, e cel mai dificil proiect de consultanță în care sunt implicat în acest moment. Am început să lucrez la acest proiect acum o lună și probabil vor mai trece șase-nouă luni până-mi voi putea lua mâinile de pe el. Știți cu ce m-a convins proprietarul – o doamnă foarte inimoasă – să fac naveta între Cluj și Botoșani, prin viscol și stihii? Vă spun eu: cu mâncarea grozav de bună și cu dedicația cu care aceasta e făcută. Dacă vă întrebați ce nevoie are de ajutor un restaurant cu mâncare bună, vă spun tot eu: degeaba ești bun dacă nu ești căutat. Asta pe scurt. Pe lung, mâncarea trebuie să fie bună TOT TIMPUL și pentru asta e nevoie de lucru cu bucătarii. Mâncarea trebuie să fie echilibrată și din punct de vedere al porției, nu doar al gustului. Pentru asta e nevoie de lucru cu bucătarii. Mâncarea trebuie să fie vândută. Și pentru asta e nevoie de lucru cu tot personalul, inclusiv cu proprietarul.
Sigur, e greu să câștigi în câteva luni ce n-ai câștigat în patru ani, dar nu e imposibil. E nevoie de multe, multe ore de exercițiu, de multă repetiție, de multe degustări, de multe lacrimi și de nervi trântiți pe jos. Nici o naștere nu-i ușoară, nici un succes nu vine pe tavă. Bucătarii sunt o specie rezistentă la schimbare, ospătarii sunt mereu mai deștepți, concurența (apropo, o mare parte a timpului dedicat acestui proiect s-a dus pe studierea concurenței) lucrează și ea, că nu-i proastă, vremea e ca …vremea și trebuie luată în considerare, postul e lung și-i ține pe oameni departe de restaurante în Bucovina, furnizorii nu pot livra constanță iar distanța de 374 km dintre Cluj și Botoșani nu-i un prieten bun în cazul acesta. Nu-i bai. Obstacolele au fost inventate pentru a fi depășite, nu? Dacă ar fi simplu, ar putea oricine.
Vă voi ține la curent cu evoluția proiectului (nu obișnuiesc să vorbesc prea mult despre munca mea de consultanță dar consider că experiența aceasta poate fi o lecție pentru mulți). Deocamdată am construit niște farfurii în care am pus mâncarea aceea făcută cu dedicație, lucrez cu bucătarii pentru a-i aduce în stadiul în care le vor putea stăpâni bine apoi vom lansa nou meniu, frumos, aerisit, modern, echilibrat și-n armonie cu lista de vinuri (asta-i o poveste separată). Să fiți sănătoși.
PS: pozele de mai sus vă arată mâncare din noul meniu de la Helen’s Place :).