
Mi-am dat seama că am stat prea puțin in Deltă. Întotdeauna în alt loc și parcă mereu pe fugă. Dar de fiecare dată am avut parte de mâncare extraordinară. Așa că încerc acum, umil, să recreez una dintre cele mai bune rețete cu pește pe care am mâncat-o vreodată: storceag. Storceagul nu e o ciorbă, nici supă, nici plachie. E o masă de sine stătătoare. Este festinul zilnic al pescarilor din Sfântu Gheorghe, dar și mâncarea nobilă cu care își îmbie fiecare oaspete.
Am reușit sa găsesc o fermă de acvacultură care crește sturioni în mod responsabil, astfel încât am putut să respect rețeta originala. Și ea zice cam așa:
Ingrediente pentru un storceag autentic
- un sturion mic, de aproximativ 1.5-2 kg (eu am avut o cegă albă)
- 4-6 cartofi medii
- 2 cepe medii
- 2 morcovi
- 2-3 linguri de ulei
- 2 gălbenușuri
- 150ml de zer de lapte (în mod tradițional se folosește zer, însă poate fi înlocuit cu smântână pentru gătit)
- o legatură mare de mărar
- sare
- ardei iute (opțional)

Preparare storceag
Cega nu are solzi, are pielea aspra, discuri osoase, si e acoperita de un soi de gelatină. Am spălat-o foarte bine în apă rece. I-am tăiat capul și coada și le-am pus la fiert în aproximativ 2.5-3 litri de apă. Am pus în oală și o linguriță cu vârf de sare și o ceapă întreagă, curățată. Nu pentru mult timp – 15 minute după ce dă în clocot.
Peștele l-am tăiat felii de aproximativ 2cm grosime – am taiat fix printre discurile osoase – și l-am dat cu sare din belșug.

Între timp, am tăiat ceapa foarte mărunt, am dat morcovii pe răzătoarea mică și le-am călit în ulei într-o altă oala. După vreo 4-5 minute, am pus și apa în care am fiert capul si coada – pe acestea din urmă le-am lăsat un pic deoparte, la răcit, ca să pot scoate carnea de pe oase.
Am pus apoi cartofii, tăiati rondele, și feliile de pește. Mai are nevoie de maxim 15 minute pentru a se pătrunde.
Separat, intr-un castron, am bătut ușor gălbenușurile împreună cu zerul si mărarul tocat mărunt. Am adăugat on polonic de zeamă și le-am turnat in oală pentru un ultim clocot.

Și atât! Storceagul e gata pentru servit. Merge minunat alături de un pahar de vin roze, în așteptarea primăverii.
S-aveți poftă!