Clătite americane și-n tigaie și-n cuptor

1.2K

Clătitele americane sunt cele pe care le vedeți în filmele de la Hollywood și pe care oamenii le numesc pancakes. Dacă le faceți în cuptor nu se mai pot numi așa, că doar nu le mai faceți în tigaie. Nici nu cresc atât de mari dar pot fi făcute repede cantități mari, lucruri important pentru Farfurii curate (am pus clătitele astea-n meniul pentru grădinițe după ce am „periat” rețeta câta am putut de mult pentru a o mai subția de zahăr și grăsimi).

Clătitele americane se fac de obicei în tigaie. Cu o tigaie antiaderentă poți face economie destul de mare la ulei. Dacă alegi însă tava, cuptorul și foaia de copt, faci o economie de 100% la uleiul folosit pentru coacere.

Pentru 8 clătite aveți nevoie de: 200 g făină, 1 plic de praf de copt, 1 ou, 80 g zahăr, 200 ml lapte, 30 g unt, ¼ baton de vanilie, 15 g gem subțiat pentru fiecare clătită.

Amestecați oul, untul, zahărul, praful de copt și semințele din păstaia de vanilie. Adăugați făina și laptele și amestecați în continuare până la omogenizare.

Luați compoziția cu un polonic și turnați-o în tigaia stropită cu ulei sau așezați compoziția pe foaia de copt lăsând spațiu suficient pentru fiecare clătită.

Sau

Coaceți clătitele câte un minut și jumătate pe fiecare parte sau, dacă le faceți la cuptor, puneți tava în cuptorul încins la 200 de grade Celsius și țineți-o acolo 5-6 minute.

Pun pariu că o să le preferați pe cele coapte-n tigaie dar să știți că nici cele făcute la cuptor nu-s de aruncat:).

Eu le-aș mânca pe post de gustare ori desert, mai degrabă decât la micul dejun, așa cum văd prin filme.

Să fiți sănătoși.

Foto: Cristian Burz

Join the Conversation

  1. Alaltaieri a fost ziua internationala a clatitei :-)

  2. In sfarsit am gasit reteta pentru clatite ”groase”.Yammyyyy…fac si eu in weekend. Imi place blogul tau si cred ca o sa-ti fac o vizita cat de curand la Cj.
    Multumesc pentru retetele delicioase!!Pupici!

  3. Adi, ai incercat cumva vreodata sa faci clatite cu faina integrala? Oare cum ies? Am gasit faina integrala si m-ar interesa sa o folosesc cat de mult, inlocuind-o pe cea alba.

    1. Adi Hădean Author says:

      nu am încercat, trebuie să meargă.

    2. Am facut eu cu faina integrala, din acelea clasice. Sunt delicioase! :)

    3. Eu le fac cu faina integrala si ies super bune.

  4. Eu fac astfel de clatite din: 1 cana de faina + 1 cana de lapte + 1 ou + 1 praf de copt (optional + 1 zahar vanilat). Sunt rapide si ies grozave. Fiica mea le mananca cu branza sau ceva carnita, pe post de mic dejun, pentru ca nu ii plac alimentele dulci. Reteta originala din care m-am inspirat (J.O.) continea in aluat si o para zdrobita, insa pana acum nu am incercat asa.

    1. pai e reteta de mai sus, fara unt :))

  5. Hehe, nu demult am facut si eu, am pus poza pe fcbk, sunt deliciose, merg f bine si cu sirop de artar, ele asa se mananca de fapt!

  6. Nu pot să-ți explic ce subiect de mare importanță sunt clătitele astea la noi în casă (de când a fost plecat soțul o vreme în SUA, de la job, si a mâncat clătite din astea cu sirop de arțar). Asa că de-a lungul vremii am făcut nenumărate combinații, în speranța că voi dibui compoziția perfectă. Acum am găsit într-un final sirop de arțar la DM în Real, asa că astăzi o să le fac si eu. Rețeta e în principiu cam ca a ta, cantitățile sunt mult mai mari, dar proporțiile cam aceleasi. Singura diferență e că o să bat albusele spumă…Să vedem dacă nimeresc madlena lui Proust/soțul de data asta

  7. deci fara bicarbonat? exista atatea variante ca nu mai stiu care e buna!:) merci , panckes urile tale sunt intr adevar foarte frumoase si presupun gustoase!

    1. Adi Hădean Author says:

      daca folosești praf de copt, nu mai ai nevoie de bicarbonat

    2. Madde, daca folosesti bicarbonat, trebuie sa ii adaugi ceva acid (gen lamaie). Praful de copt e doar bicarbonat cu un mediu acid in el. Daca nu ai praf de copt, dar ai bicarbonat, il poti inlocui fara probleme.

  8. Am facut si eu azi dimineata pentru micul dejun si au iesit delicioase! Eu am pus 2 oua si am adaugat si putina coaja rasa de portocala ca sa fie si mai gustoase.
    Le-am mancat cu iaurt (ca n-aveam gem in casa).

  9. cand am descoperit la un prieten in US siropul de artar
    peste ce-ai facut tu mai sus
    nasol moment caloric :)

  10. Nu de mult am facut , dar vazand iarasi la tine , mi-e pofta !!!!!

    1. Adi Hădean Author says:

      :)

  11. E buna retea, am facut-o de dimineata. Data viitoare injumatatesc praful de copt (sau il pot inlocui cu altceva? nu prea imi place sa-l folosesc, mai ales pentru copii) si pun zahar brun (oricum, si de data asta am pus doar 60g). 2 din cele 8 le-am copt in curote si le-am mancat eu, baietii au zis ca-s turte iar fetita le-a rumegat si le-a scuipat. Mie mi-au placut, doar ca se simtea praful de copt in ele.

    Asadar, pot inlocui cu ceva praful de copt? Ma refer la o varianta sanatoasa…

    Multumesc pentru reteta.

    1. Adi Hădean Author says:

      nu prea ai cu ce să înlocuiești praful de copt dar nici nu-mi dau seama de ce i-ați simțit gustul.

    2. Laura, praful de copt nu este, in mod necesar, daunator organismului, decat consumat in cantitati mari (deoarece contine sodiu si este un produs alcalin, iar organismul nostru nu prea stie ce sa faca cu o cantitate mare de solutie alcalina). In cantitati mici, in schimb, tocmai datorita alcalinitatii, este benefic! Asta, daca nu le dai copiilor zilnic clatite (ceea ce n-ar fi indicat nici din alte puncte de vedere). Ce incerc sa zic este ca praful de copt ar trebui sa fie ultima ta grija cand le dai copiilor prajituri, pentru ca e cel mai putin daunator :)

  12. Buna,

    Am facut si eu duminica vreo…45 – 50 de clatite pentru colegii de munca. Foarte bune, dar si eu am simtit praful de copt. Am inmultit cu 6 cantitatea mentionata de tine. E posibil sa fie prea mult 6 plicuri de praf de copt?

    1. Adi Hădean Author says:

      sigur că ai pus prea mult. la cantitatea aceea ajung două plicuri.

  13. super usor am sa fac si eu cand nu-i barbatu acxasa si apoi daca ies bune ii dau daca nu le arunc si o sa incerc pana imi iese::))felicitari pentru munca care o depui adi….sa fii sanatos

  14. Ies delicioase! :)

  15. Eu am facut de foarte multe ori acest tip de clatite pe tigaie antiaderenta si nu am folosit niciodata ulei ci doua lingurite de unt amestecate in compozitie. Si nu se prinde. Pe cuvant:)

  16. Urmaresc blogul tau si sunt foarte multumita de retele tale,puse in practica.De data aceasta insa,n am fost asa incantata.Incercasem si o alta reteta de pe siteul Lalena.Acelra erau mai pufoase parca ( poate pr ca albusurile erau batute spuma inainte ? ) .Si reteta ta e ok dar parca e prea dens aluatul,prea multa faina..au gust de turtite,de prajitura…

    1. Roxana, albusurile batute spuma sunt un agent fizic de crestere (se fac „bule” de aer in albus, care apoi, la caldura, se expandeaza, deoarece aerul isi mareste volumul la cald). Praful de copt si bicarbonatul de sodiu sunt un agent chimic de crestere, adica la caldura degaja dioxid de carbon si „ridica” prajitura. In general, nu se combina cele doua metode.

  17. Cautam demult o reteta buna pentru hotcakes. Au iesit perfect! Multumesc din suflet! Ca si o completare personala, eu pun un miez de unt pe fiecare dintre clatite imediat ce le scot din tigaie, unt care se topeste si pe care il intind pe toata suprafata lor, apoi mai pun putina miere (asta pentru ca nu am maple syrup)dar in felul acesta devin mai zemoase si sunt extraordinare!

  18. Buna seara
    Sunt delicioase amfacut pentru familie si prieteni chiar daca se coc destul de greu, le-am dovedit. Vroiam sa stiu daca pot folosi aceast tip de aluat,abdatat, pentru pizza.. la cuptor, pentru ca in acest caz ar fi gata destul de repede iar aluatul este pufos ?!

    1. Adi Hădean Author says:

      te rog, nu folosi aluat de clătite la pizza:)

  19. Izabela IGNA says:

    eu am reteta aceasta de la cineva din state: 400g faina, 400mllapte, 4 linguri ulei,3oua, 1 praf de copt, 3 lg zahar. in tefal nu mai pun deloc ulei si le intorc cand ies bule la suprafata (de la praful de copt). sunt foarte bune si reusesc din prima!

  20. iulia dumitru says:

    Buba Adi! Delicioase sunt clatitele tale, le incerc si eu astazi :) am un baietel de 1 an si 3 luni si cu drag ma inspir din retetele tale, mai mereu (Vlad adora supele creme dupa retetele tale. Bravo pt ceea ce faci, din cate bloguri culinare urmaresc al tau e cel mai cel, de nota 10*. Zi frumoasa, si multa inspiratie!

  21. Incerci pentru noi si banana pancakes (cu banana si fara faina) :)

  22. da si eu folosesc cam aceeasi reteta Izabela, tot de la o prietena care o are din state, numai ca in loc de ulei eu pun 3 lingurite de unt de 80% grasime si ies foarte pufoase,am incercat si cu unt de 60% si nu au iesit asa pufoase! baietelul meu le adora, el ar manca in fiecare zi, din reteta mea ies cam 12 bucati! :)

  23. mie nu imi ies asa groase clatitele :((

  24. Daca reduc un pic din lapte si adaug putin iaurt?

  25. cu ” new pancake flipping pan” de la OrGreenic nu folosesc deloc ulei.

  26. Nu este cam mult un praf de copt? Am facut diferite retete de clatite americane, dar cu mult mai putin praf de copt. Eu ung tigaia cu putin unt, il sterg cu un prosop de bucatarie si nu mai pun deloc grasime. Acum vreau sa incerc si reteta ta.Toate cele bune!!!

  27. Sau incercati sa le faceti in Sandwich Maker….

  28. Cea mai buna reteta de pancakes! Facute in tigaie non-stick cu un strop de ulei au iesit perfecte!

  29. Tocmai am facut si eu. A trebuit sa pun mai mult lapte, fiindca mi se pareau prea groase cand le-am pus in tigaie. Si cred ca n-am pus destul unt, fiindca-mi par cam seci. Nu critic in niciun fel reteta, cred doar ca pancakes-urile astea nu-s pentru mine. Clatite beats pancakes any day of the week. (parerea mea)

  30. andreea says:

    Am facut-o, era cat pe ce sa iasa bine, e prea mult praf de copt pentru celelalte cantitati, se simte groaznic, sau nu sunt eu obisnuita dar cert e ca e mult.

  31. dumitru radu says:

    arata bine, sunt sigur ca sunt foarte bune

    dar ce rol are bicarbonatul?

  32. Azi am încercat pt prima data,sunt foarte incantata!

  33. dumitru radu says:

    arata bine

  34. buna dimineata, daca am nevoie doar de 4 clatite nu 8 pot sa prepar compozitia si sa pastrez jumatate la frigider 12/24 ore? Sau daca nu, pot sa injumatatesc ingredientele mai putin oul, pe el il las intreg; stric oare reteta? Multumesc

  35. La ingrediente este trecut si unt, 30g. In descrierea pregatirii compozitiei nu apare. Eu l-am topit si l-am pus in compozitie.
    La cele de mai sus am pus doar jumatate de plic de praf de copt si a fost arhisuficient.

  36. si umplutura (cu ce le-ai minjit asa frumos) ?

  37. Bestiale!!! Le am incercat pe cele in tigaie. Vreau sa incerc si varianta la cuptor. Multumesc pentru reteta!

  38. Iulia Metzinger says:

    Foarte bune… tocmai le-am facut azi la micul dejun. Poate o idee cam dulci dar asta tine de gustul fiecaruia… sau oi fi pus eu prea mult gem pe ele :) Este prima data cand fac clatite americane si au iesit super.

  39. Mihaela says:

    Incercati cu lapte batut in compozitie. 1 plic de praf de copt merge la o compozitie facuta din 3oua. Sunt foarte bune :)

  40. Buna! In primul rand felicitari pt tot ce faceti.
    In al doilea rand am si eu o intrebare legata de clatite. Daca pun 1l de lapte, pun totul de 5 ori mai mult in afara de praful de copt? Din ce vad din comentarii ar trebui cam 2 prafuri. Ma intereseaza in mod deosebit cantitatea de faina si oua pt 1l de lapte. Merci mult!

  41. Bună, am urmărit ,,MasterChef,, cu mult drag impreuna cu iubitul și de acolo am învatat multe lucruri interesante despre gătit. Când dorește să gătească ceva iubitul , intră pe pagina ta și se informează, în seara asta a gătit clătitele americane după rețeta ta. Ce să zic? M-am indrăgostit a doua oară , ca doar dragostea trece prin stomac :)). Mulțumim pentru rețetele tale minunate! Aduc savoare în bucătărie și muuultă iubire în casă :).

  42. Laurentiu says:

    Foarte bune!!! Aseara am facut si au iesit delicioase!! Te rog sa pui cat mai multe retete eu iti multumesc pentru ele si le folosesc foarte des. Multumesc Adi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close