Perioada aceasta a anului sunt cel mai nostalgică. Sunt mici peisaje, detalii, pe care le văd zilnic și mă duc instant în copilărie. Îmi amintesc cum mereu o rugam pe bunica să păstreze câteva gutui întregi, să le mâncăm coapte pe plită. Așa că, iarna ne prindea cu pervazul plin de gutui care așteptau să fie coapte. Mi-am hrănit puțin nostalgia săptămâna aceasta, și am făcut un desert bazat pe gutui și ciocolată.
Acum nu mai țin gutuile pe pervaz, dar am o ladă în balcon cu fructe de la țară; am luat 5 gutui de acolo și le-am tăiat.
Pe una din ele am pus-o la fiert în apă cu zahăr, puțin rom și anason stelat. Am lăsat să fiarbă până s-au înmuiat puțin.
Am dat restul pe răzătoarea mică și am pus pe foc mic cu 3-4 linguri de zahăr. Am lăsat pe foc până s-au înmuiat, apoi am adăugat 1 lingură de coajă de lămâie rasă și scorțișoară măcinată.
După ce s-au gătit gutuile, le-am lăsat puțin să se răcească, apoi am folosit blender-ul vertical să fac un piure ceva mai fin.
Separat am amestecat jumătate de cană de făină cu un plic de praf de copt și cu o lingură cu vârf de cacao neagră.
Am separat albușurile de gălbenușuri de la 4 ouă, și am mixat gălbenușurile cu un praf mic de sare. Apoi am adăugat 50 de mililitri de lapte călduț și 100 de grame de ciocolată neagră, topită. Apoi am îngroșat adăugând treptat amestecul de făină. Rezultatul este o cremă lucioasă.
După ce am omogenizat, am adăugat gutuile peste ciocolată și am mixat 2 minute.
Apoi am tocat grosier o mână de nuci și am adăugat în compoziție.
Am revenit la albușuri și le-am mixat cu un praf de sare în primă fază, apoi am adăugat treptat 3-4 linguri de zahăr și am mixat până am obținut o spumă fermă și lucioasă. Am adăugat-o peste compoziția cu gutui și am încorporat ușor, cu spatula.
Am uns formele de copt cu unt, am presărat zahăr tos și le-am umplut 3 sferturi. Apoi am adăugat gutuile fierte mai devreme și am copt prăjitura pentru 25-30 de minute la aproximativ 180 de grade.
Poate nu pot aduce copilăria înapoi, dar uneori parcă mă apropii.
Text și foto: Aura Crăciun, Bake-Up Artist
Cuțitul Aurei este din gama Casual Cook, by Adi Hădean.