Despre programul „Înapoi la ’90„, o veste scurtă: din Decembrie și până acum (cu întrerupere din 24 Dec. până pe 5 Ian.) am trecut de la XXL la XL. Am coborât sub 110 kilograme (la începutul lunii Decembrie aveam aproape 120 de kilograme) și, de ieri, port din nou curea în pantaloni. Musculatura mea începe să iasă la iveală, respir mai bine, dorm mai bine (excelent, chiar) și mănânc mai puțin. Suferințe asociate fenomenului, nu am. Deci, totu-i bine, ceea ce vă doresc și vouă. Fără sport n-aș fi reușit să fac nimic din toate astea. Programul continuă.
Ieri mi-a fost împrospătat stocul de sosuri asiatice. Am primit sos de soia chinezesc, și mai gros și mai subțire, sos de stridii thailandez (sos de stridii găsiți în supermarket, e de obicei producție vietnameză) și sos hoi sin made in Hong Kong, deci tot chinezesc. Nu m-am putut abține și am încropit o mâncare cu aspect și gust de Asia. Aveam în congelator o bucată de cotlet, am lăsat-o să se decongeleze apoi am tăiat-o în felii subțiri (n-am folosit mai mult de 150 de grame de carne). Congelarea urmată de decongelare au avut un efect interesant, carnea s-a frăgezit foarte fain.
Carnea nu-i singurul lucru pe care l-am pus în mâncare. Am avut parte și de puțin verde: pătrunjel, o ceapă verde și o lingură de germeni de creson. Plus de aromă: trei felii subțiri de ghimbir proaspăt.
Acestea sunt sosurile. Cel foarte închis e sosul de soia (dark scrie pe etichetă, dacă-i din cel gros, indiferent de brand) iar cel din lingură e sosul hoi sin. Arată ca un gem.
Orezul brun (sau integral) are la fel de mult amidon ca orezul decorticat însă are în plus multe minerale și aminoacizii buni pentru sănătate, ceea ce-l transformă într-un aliement dezirabil. Pentru mâncarea de ieri am folosit 100 de grame (masă pentru două persoane).
Am turnat sosul de stridii și sosul de soia peste carne și am frământat ușor carnea. Am lăsat carnea să se marineze până a fiert orezul, adică 18 minute. Am constatat că 18 minute nu ajung, apropo, dar atât scria pe punga de orez.
Am pus o lingură de ulei de porumb într-o tigaie, am pus carnea, ceapa verde și ghimbirul. După cinci minute pe foc iute, am pus și orezul, cu apa care-i mai rămăsese, peste carne.
Am lăsat să fiarbă împreună (odată cu orezul am pus și sosul hoi sin) încă zece minute.
La urmă, am pus pătrunjelul și cresonul (pe care puteți să-l înlocuiți cu orice germeni aveți la îndemână, iar de nu aveți, nu-i o tragedie). N-a fost o mâncare rea. De fapt, a fost chiar bună.
Să fiți sănătoși.