(GP)
Am redescoperit dovleacul gătit acum câteva luni într-o scurtă ieșire în străinătate și mi-a rămas la suflet. De atunci, mi-am propus să-l utilizez mai mult în feluri principale, nu doar ca desert sau supă. Cumva, rețeta de mai jos îi este dedicată, chiar dacă am ales să-l combin cu carne.
Pentru început ai nevoie de o bucată de dovleac (600-800g) pe care o cureți și o tai in cuburi de aproximativ 2 cm. Pui cuburile într-un vas și le ții la cuptor pentru aproximativ 45 de minute, la 180 de grade, până când dovleacul se înmoaie și e plin de aromă.
Cât e dovleacul la cuptor, poți pregăti carnea. Eu am avut o bucată de vrabioară de vită maturată pe care am mângâiat-o cu ulei de măsline și am asezonat-o cu sare și piper.
Apoi am gătit-o în tigaie la foc mediu aproximativ 8 minute, întorcând-o de mai multe ori pe ambele părți. La final am adăugat bucați de unt și cimbru pentru mai multă aromă și un sos rapid și am lăsat-o să se odihnească câteva minute.
Acum putem reveni la dovleac. Când e gata, scoate-l din cuptor și mixează-l cu puțin unt, sareși piper. Cu cât mai mult piper cu atât mai bine, gustul dulce al dovleacului are nevoie de alte ingrediente care să-l provoace.
Tot la categoria contrast și pentru un plus de prospețime, la final taie mărunt 2 fire de ceapă verde și amestecă-le cu piureul de dovleac.
Un pahar de vin roșu nu strică alături.
Poftă bună alături de cei dragi!
Text&Foto: Sorin Stanciu