Printre deserturile mele preferate, de iarnă, papanaşii prăjiţi ocupă un loc fruntaş. Nu îi ştiu din copilărie, i-am descoperit târziu şi de atunci i-am făcut de foarte multe ori. Acum vreo 3-4 ani îi pregăteam foarte des pentru că îi cereau toţi din familie, dar în ultimul timp am cam uitat de ei, până zilele trecute, aşa că am trecut la treabă.
Se fac foarte rapid şi sunt buni pentru atunci când sunteţi în pană de idei, dar totuşi vreţi un desert pentru musafiri.
Pentru 11 papanaşi avem nevoie de: 450 g brânză proaspătă, dulce, 100 g zahăr, 2 ouă, coajă rasă de lămâie, esenţă de vanilie, 300 g făină, 5 g praf de copt.
Pentru topping avem nevoie de: dulceaţa preferată, smântână acră.
De obicei mie îmi place să pregătesc o dulceaţă „proaspătă”. Pun într-o cratiţă 400 g fructe congelate, 150 g zahăr şi 100 ml apă, le fierb la foc mic până ajunge la consistentă dorită.
Într-un bol punem brânză proaspătă, zahărul, ouăle şi aromele. Amestecăm cu o furculiţă, apoi adăugăm făină amestecată cu praful de copt. Frământăm aluatul cu mâna până încorporăm toată făină.
Din aluat rupem 11 bile mari şi 11 bile mici. În mijlocul bilei mari formăm o gaură cu ajutorul degetului arătător.
Într-o cratiţă punem ulei cam de două-trei degete şi îl încingem bine, apoi prăjim pe rând papanaşii până se rumenesc.
Focul nu trebuie să fie iute pentru că ne dorim să avem nişte papanaşi prăjiţi şi în interior, aşadar lăsaţi focul mic până se rumenesc papanaşii.
Îi scoatem pe hârtie absorbantă şi îi lăsăm să se răcească.
Deasupra punem câte o lingură de smântână acră şi o lingur(iţ)ă de dulceaţă şi aşezăm bila mică în mijloc.
Poftă bună!
Text&Foto: Andreea Dianu