(GP)
Azi e (încă) 10 Ianuarie, încep să postez rețetele selectate în urma concursului pentru postul de intern. Doar trei dintre cei aleși pentru această etapă vor primi propunerea mea de colaborare pentru acest an, dar fiecare dintre cei 15 (am ales 15 rețete din 250 de aplicații) vor primi premiul promis, adică un set textil personalizat (șorț, prosop, mănușă cu logo-ul www.adihadean.ro) de la Chef Works. Întrucât premiile sunt pe drum din Statele Unite e posibil să mai dureze puțin (7-10 zile) până ajung la destinatari, dar sunt convins că va merita așteptarea. În ceea ce privește postările, ele vor fi marcate cu (GP) pentru a putea fi deosebite de cele scrise de mine. De asemenea, vor avea semnătura autorului la final. Să fiți sănătoși și mulțumesc încă o dată pentru participarea la acest concurs (am explicat aici, la final, cum am făcut alegerile).
Acum, prima rețetă:
Utilizând merele – acele fructe atât de comune în perioada aceasta și totuși atât de delicioase și sănătoase – și condimente specifice turtei dulci, acest tort oferă o experiență minunată pentru papilele gustative. Aroma intensă a scorțișoarei și ghimbirului sunt bine echilibrate de delicatețea merelor, dar mai ales de gustul usor acrișor, vanilat al cremei de unt cu brânză pe o baza de bezea. De fapt, nici nu știi ce e mai bun din acest tort – blatul umed și aromat sau crema fină, delicata, ușor acrișoară! E un desert perfect pentru această perioadă a anului și poate fi ceea ce câutați pentru a vă surprinde invitații într-o zi specială.
Ingrediente:
Blat cu piure de mere și condimente: 280g faină albă, 1 linguriță praf de copt, 1/2 linguriță ghimbir macinat, 1/2 linguriță scorțișoară macinata, 1/4 linguriță cuișoare măcinate, 1/4 linguriță sare, 250g piure de mere*, 1 linguriță bicarbonat, 3 ouă, 30g melasă, 50g sirop auriu**, 150g zahar, 150ml ulei vegetal neutru
Cremă de unt cu brânză pe baza de bezea:3 albușuri, 130g zahar, 1 praf de sare, 2 lingurițe extract de vanilie, 145g unt, temperatura camerei, 300g brânză de vaci cremoasă (cremă de brânză),*piure proaspat de mere obținut din 3-4 mere curățate și blenduite intr-un piure fin.
**siropul auriu poate fi înlocuit cu un sirop clar de caramel obținut din zahar caramelizat și apă in proporție de 2 la 1. Siropul obținut se lasă la răcit și trebuie să fie gros înainte de a-l folosi. Poate fi înlocuit și cu miere.
Mod de preparare:
Blat cu piure de mere si condimente:
Preîncălziți cuptorul la 175C și tapetați două tăvi rotunde de 18cm diametru cu hârtie de copt. Puteți folosi și tăvi mai mari, dar nu veți obține 4 straturi de blat, ci cel mai probabil 2 ori 3 dacă impărțiți aluatul in trei părți egale și coaceți în trei tăvi diferite. Cerneți făina cu praful de copt, ghimbirul macinat, scorțișoara, cuișoarele și sarea într-un bol. În alt bol, combinați ouăle cu melasa, siropul auriu, zahărul și uleiul și mixati cu un mixer electric 8-10 minute. Adăugați făina și mixati la viteză mică până la omogenizare. Amestecați piureul de mere cu bicarbonatul apoi încorporați-l în aluat.
Imparțiți aluatul în mod egal între cele doua tăvi și coaceți la 175C pentru 30-40 minute, în funcție de cuptor și mărimea tăvii. Recomand încercarea aluatului cu o scobitoare – când scobitoarea iese curată din blat, acesta este gata, dar dacă înca mai sunt urme de aluat pe scobitoare, blatul mai necesită câteva minute în cuptor dupa care verificați din nou. Când blaturile sunt gata, se scot din cuptor și se lasă la racit. Folosind un cuțit bine ascuțit, tăiați cele două blaturi reci în jumătate, obținînd astfel 4 straturi de blat și dați deoparte.
Cremă de unt cu brânză pe bază de bezea:
Combinați albușurile cu zahărul și sarea într-un bol rezistent la căldură. Așezați bolul peste un vas cu apă care fierbe, având grijă ca bolul să nu atingă apa clocotită. Încalziți compoziția, amestecând continuu, până zahărul se topește complet și albușurile devin ușor spumoase și fierbinți. Luați bolul de pe baia de aburi și mixați albușurile cu un mixer timp de 10 minute până atât albușurile cât și bolul se răcesc complet și obțineți o bezea fermă și lucioasă. Adaugați untul, tot o data, și continuați să mixați 5-7 minute. Imediat după ce adaugați untul compoziția va deveni destul de apoasă, dar nu vă îngrijorați. Continuați să mixați; câteva minute mai târziu va deveni o cremă fină.
Într-un alt bol, mixați brânza (crema de brânză de preferabil caci e mai cremoasa) cu vanilia. Adăugați crema de unt făcută mai devreme, lingură după lingură și mixați la viteză mică doar până la încorporarea completă. Pentru a finisa tortul, stratificați blaturile și crema de unt cu brânză pe un platou. Crema de unt vă ajunge la fix pentru 4 straturi, asa că dacă doriți să și îmbrăcați tortul în cremă, vă recomand să faceți cantitate dublă.
Decorați tortul după preferință – eu am optat pentru câteva fructe de padure congelate.
Să aveți poftă!
Text & Foto: Olguța Oana