„Să fiți sănătoși” e urarea cu care-mi închei fiecare articol de pe blog, fiecare rețetă. Sunt cât se poate de serios de fiecare dată când scriu aceste cuvinte. Asta pentru că știu ce înseamnă să nu fii sănătos.
Aveam 130 de kilograme si 189 cm inaltime. Prietenii-mi spuneau ca sunt „voinic” si ca asa-mi sta bine. E foarte posibil sa-i fi crezut, din moment ce nu luasem inca nicio masura sa schimb acea stare de fapt. Doar bunicul meu din partea mamei, Dumnezeu sa-l odihneasca, imi spunea uneori, cand treceam pe la el, sa ma feresc de „obiditate” (bunicul nu avea multa scoala dar avea mult bun simt si o intelepciune capatata in peste 90 de ani de viata grea). Cand il auzeam, zambeam, dadeam din cap, zambeam iar nu realizasem inca, dar „obiditatea” de care-mi spunea bunicul meu sa ma feresc, se instalase-n mine, ma impresurase si ma transfomase intr-un durduliu insesnibil la propria-i conditie.
Nici urcatul greu al scarilor nu trasese semnale de alarma, nici faptul ca o plimbare de un kilometru in ritm alert reprezenta o provocare pentru inima, plamani si musculatura ascunsa sub straturi groase si pufoase de grasime. In toamna acelui an am ajuns in Asia, intr-o expeditie culinara din care am invatat multe si din care m-am intors cu cateva kilograme in pus si cu o sentinta arsa in minte: eat less, exercise more! Erau cuvintele unui chinez batran pe care-l intalnisem intr-un magazin de tehnica foto din Kuala Lumpur. Ii spusesem ca nu-mi place poza pe care mi-o facuse, pentru ca eram prea gras. Probabil acela a fost momentul in care am realizat ca-s prea gras si cu siguranta acela a fost momentul in care am stiut ce trebuie sa fac pentru a nu mai fi asa: eat less, exercise more. Intors acasa am inceput un program care sa ma aduca inapoi la cel care fusesem inainte sa cad in capcana „obiditaii”. Sport in fiecare zi, portii mai mici, mai multe legume langa carne, mai multe fructe proaspete, mai putin alcool, mai putin zahar. Toate astea si faptul ca am inceput sa lucrez la elaboarea programului Farfurii curate (program de alimentatie santoasa pentru gradinitele de stat din Cluj Napoca) m-au ajutat sa pierd pe drum 30 de kilograme intr-un an, poate mai putin. De atunci, drumul pe care merg e neschimbat. Azi pot, si alerg zece kilometri in mai putin de o ora (fac asta de mai multe ori pe saptamana), pot sa alerg patru etaje In sus si in jos cu sacosele pline in maini, pot sa merg oricat pe jos, prin zapada, respir mai usor si ma bucur de noul meu stil de viata. Da, dragii mei, sa fii sanatos e un stil de viata. Sa te mentii sanatos inseamna sa te autodisciplinezi si sa tii cursul pe care l-ai ales. Pentru tine si pentru cei care te iubesc, pentru cei pe care-i iubesti. Vom vorbi despre asta, daca doriti. Eu sunt aici si va raspund cu drag si bucurie. Sa fiti sanatosi!