După ospățul de sărbători, a sosit momentul să consumăm preparate mai ușoare. Deși am renunțat de câțiva ani să prepar pentru sărbători cantități de mâncare care depășesc cu mult bunul simț, tot mă răsfăț cu preparatele tradiționale. După ce trece perioada cozonacului, tobei, sarmalelor și toate cele, este bine venită o perioadă cu mâncare ușoară, care se prepară și rapid.
Pentru 4 porții:
2 sfecle roşii, 50 gr seminţe de pin, 150 gr rucola/aragula, 80 gr caşcaval gouda, 2 linguri ulei de măsline aromat (eu am folosit de măsline kalamata), 50 gr brânză de capră, 1 lingură miere, ½ lingură oţet de mere, sare şi piper
Dacă sfecla nu este cumpărată deja fiartă, se fierbe până devine fragedă, se răceşte şi se curăță de coajă. Se taie felii, cât mai subţiri posibil. Puteți folosi o răzătoare tip mandolină dacă dispuneți de una. Într-o tigaie încinsă bine, se rumenesc seminţele de pin, până capătă o culoare aurie. Se stinge flacăra şi se adaugă imediat rucola, caşcavalul şi uleiul aromat şi se amestecă. Se vor lega, datorită caşcavalului şi uleiului.
Se aşază delicat feliile de sfeclă pe o farfurie, se decorează cu amestecul de rucola şi seminţe de pin şi brânză de capră. Se amestecă mierea cu oțet şi se stropeşte peste sfeclă. Se termină cu sare şi piper.
Text&Foto: Lia Ștefan