Rulou dulce și aromat la tigaie – cu miros de iarnă

529

Cum suntem in luna noiembrie și vremea de afară se arată tare capricioasă, m-am gândit la ceva ce m-ar duce cu gândul la atmosfera caldă din jurul sobei. Ce putea să reflecte mai bine acest coziness, decât ceva preparat la cuptor, plin de arome de iarna- scorțișoară, cuișoare și anason. Cu aceste condimente ai putea spune că fac turtă dulce, dar nu, pentru azi vă propun un rulou sau melc copt în tigaie. Nu aveți idee cum mirosea în toată casa, cât timp s-a copt, doamne! Bineînțeles, că și gustul se asortează mirosului, foarte delicios, mai ales cu un pahar de lapte sau ceai. Nu vă mai țin la povești, mai jos regăsiți metoda de prepare și pașii aferenți. Spor la gătit!

Ingrediente aluat pentru rulou:

  • 290 g făină+ 30 g pentru frământare
  • 40 g zahăr brun
  • 40 g unt nesărat (la temperatura camerei)
  • 3 g sare
  • 100 ml lapte călduț
  • 3 g drojdie uscată
  • 1 ou întreg + 1 gălbenuș
ingrediente pentru aluatul de rulou

Ingrediente compoziție:

  • 10 g scorțișoară pudră
  • 5 g anason pudră
  • 1 linguriță rasă de cuișoare măcinate
  • 50 g unt nesărat (la temperatura camerei)
  • 100 g zahăr brun
ingrediente pentru compoziția de rulou

Metoda de preparare pentru rulou dulce și aromat:

Pentru început, am pus drojdia uscată la activat, mai exact în laptele călduț, împreună cu câteva lingurițe de făină, am amestecat până s-a format un aluat lipicios și l-am lăsat la odihnit 15 minute, timp în care drojdia se activează și se umflă. 

Într-un bol  separat am așezat făina, sarea și zahărul, după care am pus drojdia activă. Peste toate acestea am așezat, ouăle, untul și am început să frământ aluatul timp de vreo 5 minute, am mai adăugat făină ca să mă ajute la frământat.

pregătire aluat

După ce am frământat aluatul suficient, l-am așezat într-un bol curat și l-am lăsat la dospit timp de aprox. 3 ore, la temperatura camerei și foarte bine acoperit, ca să nu se usuce la suprafață. 

După ce aluatul s-a odihnit, am pus cuptorul la preîncălzit, la 185℃. Cu ajutorul unui sucitor am întins aluatul în formă dreptunghiulară. 

 După ce l-am întins, am pus peste acesta mixul de unt, zahăr și condimente.

pregătire rulou 1
pregătire compoziție
umplere aluat
pregătire rulou

După ce am tăiat aluatul în 5 fâșii cât de cât egale, le-am așezat sub formă de melc într-o tigaie de 20 cm diametru. 

Am pus ruloul aromat la cuptor timp de 20 de minute la 185℃ fără ventilație și încă 10 minute cu ventilație, tot 185℃. Toată casa a fost parfumată de mirosurile venite din cuptor. 

finalizare rulou aromat

După ce s-a răcit l-am servit cu lapte, a fost absolut delicios și merită să încercați un astfel de desert aromat, mai ales în acest anotimp rece. 

servire rulou dulce aromat

Spor la gătit, 

Ioana

Alte idei de rețete dulci, găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close