Galette de iarnă, cu legume coapte și brânză – tartă rustică

581

Plăcinte, tarte sau galette, orice formă ar îmbrăca, și orice aluat ar avea la bază, sunt preferatele tuturor. Versatile, permisive, sezoniere, din ingrediente proaspete. Media mea de tarte sau plăcinte trece lejer de una pe săptămână, pentru că pur și simpu sunt delicioase, și potrivite în atât de multe momente. În plus, nu necesită o mare organizare. Sigur am în frigider câteva ingrediente din care să pot pregăti una, și sunt foarte rapide. Pentru că deja e frig afară, și serile ne adună la povești cu prieteni dragi pe lângă un foc în șemineu, o galette de iarnă cu legume coapte și brânză stilton va fi o gustare perfectă, robustă și densă. Intens aromata de la brânză, merge perfect lângă un pahar cu vin roșu. 

Ingrediente pentru galette de iarnă cu legume coapte și stilton 

  • 250 g făină
  • 3 ouă
  • 125 g unt
  • 200 g brânză stilton
  • 3 globuri de mozzarella 
  • Dovleac
  • O vânătă
  • Un dovlecel
  • O pară
  • 3 roșii uscate
  • Ghebe
  • Cimbru proaspăt
  • Sare și piper
ingrediente pentru Galette de iarnă

Modul de preparare

Aluatul pentru galette

Am amestecat în robotul de patiserie făina cu untul tăiat cubulețe. După ce s-a format un nisip, și untul a fost distribuit în toată făina, am adăugat câteva frunzulițe de cimbru, sare , piper, două ouă întregi și trei linguri de lapte. Am omogenizat bine, până când am obținut un aluat suplu, lucios, și ușor elastic. Am învelit aluatul în folie alimentară și l-am lăsat la frigider un sfert de oră, pentru a se relaxa făina. 

aluat fraged pentru Galette de iarnă

Am întins aluatul cu un sucitor într-o formă rotundă – am o planșetă pe care întind aluatul, cu forme desenate, pentru ghidaj, și care mă ajută mult. Aluatul meu, întins, a avut grosimea de 5 mm, și diametrul de 40 cm. Cu un pinten am tăiat marginile aluatului, pentru a le uniformiza. 

modelare alut fraged pentru tară Galette de iarnă

Asamblarea tartei

În timpul cât aluatul a stat la frigider să se odihnească, am pregătit ingredientele pentru topping: am tăiat felii rotunde vânăta, dovlecelul și globurile de mozzarella. Am tăiat felii cât mai subțiri dovleacul (pentru a se pătrunde bine în timpul cât vor sta la cuptor) și para în felii potrivite.   

pregătire ingrediente pentru tartă Galette de iarnă

Cu toate ingredientele pregătite și aluatul întins, am început asamblarea galettei – la bază am așezat feliile de mozzarella, pentru a oferi un strat cremos; am lăsat o margine de trei centimetri liberă, care ca închide lateralele tartei. Deasupra stratului de mozzarella am așezat frumos, uniform feliile de vinete, dovlecei, dovleac și roșiile uscate, și le-am condimentat cu sare și piper. 

asamblare galette 1
asamblare galette 2
asamblare galette 3

Am pliat marginile tartei peste legume, și am transferat-o într-o tavă încăpătoare. Am adăugat feliile de pară, peste care am sfărâmat brânza stilton, rămurele de cimbru, și ghebele. Am uns marginile tartei cu ou bătut, pentru un luciu frumos în timpul coacerii. 

asamblare galette 4
asamblare galette 5
galetter de iarnă pregătită pentru copt

Cum am copt și servit galette de iarnă cu legume coapte și brânză stilton 

Am copt galette în cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, în partea de jos a cuptorului, pentru a coace aluatul, și a nu arde brânza din partea superioară. Timpul necesar la cuptor a fost de aproximativ 60 de minute. Când s-a rumenit frumos, brânza stilton s-a copt minunat, și a umplut casa de aromă de legume și brânză nobilă, am scos galette și am lăsat-o să se răcească zece minute, înainte de a o servi, caldă, și cu brânza ușor topită, alături de un pahar de vin roșu. E la fel de bună și când e complet rece, și ar fi și o gustare de luat la pachet foarte inspirată. 

servire galette de iarnă

Pregătirea acestei tarte e o încântare, și sper să vă bucurați de toate aromele acestea fantastice, într-o tartă robustă, dar lejer de savurat, cu iz de iarnă, alături de un foc bun, și prieteni dragi în jurul lui. Toți cei adunați în jurul tartei o vor adora cu siguranță. 

galette de iarnă

Cu drag, Cristina. 

Alte rețete de aperitive mai găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close