Antricot de vită cu chimen și sos de ciocolată

404

De 8 Martie m-am hotărât să concep o rețetă pentru mama. Uneori e greu, pentru că percepția gustului nu se transmite genetic, deci gusturile diferă. Cu toate astea, m-am gândit să îmbin două elemente care ii sunt preferate – friptura de vită și ciocolată.

Vreau să vă spun din capul locului că această combinație – friptură cu ciocolată – diferă extrem de mult cu tot ce ați încercat până acum, așa că este foarte posibil ca unii să o îndrăgească, iar alții să o deteste. Cu toate acestea, merită încercat măcar odată, mai ales că nu este nimic dificil de făcut și apoi văzut dacă merită reținut sosul în istoricul de familie.

pentru mama

Pentru că este 8 martie și lângă taraba cu flori am găsit măcelăria am intrat și am cumpărat antricot de vițel care a fost incredibil de fresh și de fraged. L-am dat cu ulei de măsline, sare, piper și puțin chimen întreg și l-am lăsat 15 minute pe fundul de lemn, timp în care am încins bine-bine grill-ul de fontă (vă recomand așa ceva pentru că păstrează foarte bine căldura și o uniformizează). Am gătit-o 3-4 minute pe fiecare parte și am lăsat-o 5 minute la odihnă.

pentru mama-3

Pentru sos, am călit o ceapă mică în unt cu un praf de paprika iute, după care am adăugat 150 ml vin roșu dulceag și o lingură de oțet balsamic. Am scăzut până ce a început să devină siropos/legat. Am adăugat 4 cubulețe de ciocolată (încercați prima dată cu 2 cubulețe și vedeți cum vi se pare) și am amestecat până s-a topit. La final am pus sare și piper după gust. Dacă sosul iese prea gros puteți pune puțină apă, nu strică cu nimic.

pentru mama-2

Pentru garnitură am folosit cartofi pe care i-am copt dar înainte de toate i-am tăiat în forme pătrățoase. De ce am făcut asta? Pentru că, din punct de vedere fizico-chimic, dacă vom tăia cartofii astfel (forme cât mai drepte, perfecte), se vor forma legături de amidon puternice prin coacere care vor accentua gustul și vor păstra apa în interior, oferind acea textură fragedă în interior, deși în exterior sunt bine rumeniți. Bineînțeles că tot ce am scris nu are nicio legătură cu realitatea, i-am tăiat așa pentru că mi s-a părut că arată interesant pe farfurie.

pentru mama-4

Sunt curios care sunt părerile voastre după ce încercați această combinație.

Vă urez spor la gătit !

Cu drag,

Andrei

Text & foto: Andrei Alexandrescu

Join the Conversation

  1. Negru Ancuta says:

    Cu toate ca nu sunt foarte multe culori in farfurie, pot spune ca a fost curcubeu in cerul gurii. Personal, mulțumesc ca împărtășești cu oamenii de rând ca mine secretele bucătăriei tale. Sa fii sănătos!

  2. Cat timp ai lasat cartofii la copt si la ce temperatura?

  3. Cu reteta ata ne-ai dat peste cap pe toate. S-au dus naiba toate dietele. Bine ca bagam sala fortza ca altfel nu stiu ce sau mai bine zis cat ne faceam! :)
    Mult succes pe mai departe!

  4. Mi se pare o combinatie care merita incercata! Am mancat deja piept de rata cu sos de ciocolata acum ceva vreme si mi-a placut foarte mult, dar nu retin cu ce garnitura…Multumesc pentru aceasta reteta interesanta! :)

  5. Este o combinatie interesanta…abia astept sa mananc acest fel de mancare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close