Panettone de casă cu prune uscate

398

 

În primul rând vreau să vă urez un an nou fericit, frumos și cu siguranță gustos!

Nu știu cum e la voi, dar la mine au trecut sărbătorile în cea mai mare viteză posibilă! Am fost atât de prinsă în pregătiri, cadouri, vizite și musafiri, că m-am trezit direct în ianuarie! Iar acum, în ianuarie, parcă aș mai sărbători un pic… Așa că m-am gândit ce aș putea oare să pregătesc, să fie festiv (mai ales că vine imediat Sf. Ion cu tura lui de musafiri de ospătat), dar să nu fie cozonac (cozonacii sunt treaba bunicii, nu intru pe teritoriul ei)?

Am găsit răspunsul perfect în panettone de casă!

panettone (1)

Înainte de ingrediente m-am înarmat cu răbdare, pentru că necesită cel puțin 2 zile de atenție.

Pentru aluatul din prima zi am folosit: 20 de grame de drojdie, 4 gălbenușuri, 100 grame de zahăr, vanilie, 100 de mililitri de lapte călduț, 80 de grame de unt moale, 300 de grame de făină.

Întâi de toate, am pus 100 de grame de stafide la înmuiat în 50 de mililitri de rom și le-am dat deoparte. Pentru aluat, am dizolvat drojdia în lapte, apoi am mixat 2 gălbenușuri cu zahărul, până s-a dizolvat. Apoi am adăugat vanilia, drojdia, și am mai mixat 3 minute. Am înlocuit paletele mixerului cu cârligele pentru frământat, am adăugat făina și am încorporat, 7-10 minute.

etape panettone (1)

Zece minute mai târziu, am pornit din nou – am adăugat celelalte 2 gălbenușuri și am mai frământat alte 10 minute. Apoi am repetat procedura de frământare, însă acum am adăugat untul moale. Aluatul trebuie să fie moale, ușor elastic și lucios.

etape panettone (2)

Apoi l-am acoperit cu un prosop umed, l-am învelit și în folie de plastic și l-am lăsat peste noapte la dospit într-un loc cald și uscat. Dimineața aluatul era crescut.

etape panettone (3)

A doua zi am mai folosit: aluatul făcut în seara precedentă, 100 grame de zahăr, 4 gălbenușuri, 10 grame de miere, stafidele și romul în care au stat, o mână de prune uscate, o lingură de coajă de portocala rasă, 190 de grame de făină, o linguriță de sare, 70 de grame de unt moale.

Am adăugat peste aluatul deja făcut – romul în care au stat stafidele, 2 gălbenușuri, zahărul și mierea. Am frământat 7-10 minute. Apoi, după o pauză de 5-10 minute (în funcție de cât este de bun robotul pe care îl folosiți), am adăugat făina și am început altă etapă de frământare.

etape panettone (4)

Am făcut din nou pauză, apoi am adăugat celelalte 2 galbenuri și am incorcporat. Apoi am adăugat untul moale și am mai frământat încă 10 minute.

Am adăugat stafidele, coaja de portocală și prunele uscate.

etape panettone (5)

După aceea am frământat din nou, si am lăsat vasul la dospit încă o oră, timp în care mi-am reamintit de copilărie, de ora de lucru manual. Am luat foarfeca și hârtia de copt și am construit pereți pentru tăvile mele de copt, neavând tăvi înalte. Așa că am făcut din 3 straturi de hârtie de copt, plus capsator.

etape panettone (6)

Am făcut o tavă cu diametrul de 18 centimetri pentru acasă, și două mici, cu diametrul de 10 centimetri, foarte simpatice, cu panettone de făcut cadou Ionilor și Ioanelor.

După ce am terminat capodoperele, am împărțit aluatul în tăvi și le-am lăsat într-un dulap închis, în bucătărie pentru 3-4 ore, ultima etapă de dospit.

Așteptarea a luat sfârșit, i-am băgat în cuptorul încins la 180 de grade, pentru aproximativ o oră. Timpul diferă în funcție de dimensiune. În a doua parte a coacerii, am scăzut temperatura la 160. Am știut că sunt gata când s-au rumenit frumos.

etape panettone (7)

După ce i-am scos din cuptor, i-am lăsat să se răcească răsturnați, ajutându-mă de niște bețe pentru frigărui, ca să nu se turtească și să își piardă textura aerată.

etape panettone (8)

Lovitura de final, glazură de ciocolată neagră și bună.

panettone (2)

Text&Foto: Aura Crăciun

Bake-Up Artist

alist

Join the Conversation

  1. Foarte faina reteta, as vrea sa prepar acest cozonac italienesc insa nu am un robot de bucatarie pt framantat, pot sa framant cu mana respectand timpii?

    1. Eu cred că da, atât timp cât frământați constant și energic.

  2. Pare foarte simplu ! felicitari pentru rezultat!

  3. Nu m-am gandit niciodata la panetone de casa. Singurul era cel din supermarket! Chiar foarte interesanta reteta si chiar o sa incerc !

  4. a iesit ars, iar textura se vede clar ca e oribila. ca o prajitura cu prea multa faina. cel mai probabil e facut prima data din cate se vede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close