Plăcintă cu dovleac și relativ puțină frișcă

375

Rolul acestui articol este să vă convingă de ceva și nu trebuie tratat ca o simplă rețetă.

Să vă spun părerea mea, urmând ca punctul central să fie subliniat, undeva, la final (dacă îmi aduc aminte cu ce am început).

Am o mare problemă cu plăcinta de dovleac, destul de personală, peste care mă chinui să trec, dar nu pot (mint).

Sunt sigur că știți că unii oameni preferă să amestece dulce-sărat-dulce, chiar în ordinea asta, indiferent de ce produse consumă, sau de ce oră este indicată de Soare. Nu mi-e (chiar) mare rușine, dar și eu mă aflu printre ei (Nu, nu vreau să fac o prezentare despre obiceiuri alimentare).

Ei bine, acest desert pe care vi-l prezint (sau antreu, sau fel principal…mă rog) este strict acel ceva pe care îl mănânc (în cantități industriale) și la începutul și la sfârșitul mesei. Mi se pare potrivit, nu pot să explic de ce. Mirosul, gustul, textura, toate, parcă, de-odată, spun „Bine ai venit”, dar și „Adio”, cefelor de porc, caramelelor, dar și calcanului en papilotte și ouălor negre de pește.

prolog 9

Pentru varianta de față am întins o foaie de plăcintă în formă (am pus foaie de copt în forma respectivă), am pus peste aluat altă foaie de copt și am turnat în ea niște „greutăți” pentru a nu se umfla la coacerea inițială (am pus arpacaș dar puteți pune fasole, orez, pietre, ciment, fără ultimele două enumerate). Am copt 15 minute cu greutățile, la 200 grade fără convecție.

prolog2

prolog

Am amestecat 450 grame dovleac copt (eu am copt infinit mai mult, pentru că așa am vrut) pe care l-am amestecat cu 1 ou întreg și 3 gălbenușuri (din albușuri puteți confecționa lipici…sau bezele), 200 grame lapte condensat în care am dizolvat  pe foc 200 grame zahăr (nu e necesar să fierbeți si de asemenea lăsați-l să se răcească pentru că dacă veți turna fierbinte amestecul veți face un fel de omletă…care e bună că are dovleac), ¼ linguriță nucșoară rasă, 1 linguriță scorțișoară, ½ linguriță ghimber ras (sau pudră), ¼ linguriță „5 spices” si ¼  linguriță sare fină.

prolog 4

prolog3

Am turnat amestecul în crusta pre-coaptă și am dat iar la cuptor: 15 minute la 200 grade și 30-35 minute la 180 grade, sau până iese scobitoarea curată din plăcintă (nu am pus scobitori în compoziție).

prolog 5

Lăsați să se răcească (sau nu) pentru că altfel riscați să se rupă când o scoateți din formă și mâncați-o cu frișcă proaspăt bătută. Frișcă din lapte.

prolog 7

De ce toată insistența asta și tot jocul în jurul „fanteziei cu dovleac”?….

Cineva mi-a spus că dă dovleacul la porci.

Pentru sănătatea mea, nu dați dovleacul la porci.

Plăcinta a ieșit foarte bună!

prolog 8

Cu drag,

Text&Foto:

Andrei Alexandrescu

alist

Join the Conversation

  1. 1. ce fel de aluat? Cumparat de la market sau „compozitie proprie”?
    2. Unde gasesc „5 spices”?

    Multumesc frumos,

    1. Andrei alexandrescu says:

      Salut!
      1. Aluat poti folosi de care vrei tu. In cazul de fata, dolveacul e vedeta
      2. 5 spices gasesti la raionul de condimente al unui supermarket, la un magazin de condimente fizic sau online, la magazine alimentare chinezesti.

      Spor!

  2. Presupun ca daca laptele condensat e indulcit nu mai adaugam zahar ca in reteta, corect? Multumesc :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close