Tartă cu pere şi alune de pădure

674
Tartă cu pere şi alune de pădure

Azi vă propun un desert de toamnă, o delicioasă tartă cu pere. Există cȃteva fructe în livadă a căror aromă trebuie savurată cȃnd le e vremea. Adică spre sfȃrşitul verii şi acum, înainte să dea bruma. Printre ele se numără şi perele. Se găsesc pe tarabe şi în timpul anului, nu doar acum. Însă parcă nu-s la fel de dulci şi zemoase ca în plin sezon.

Cȃteva soiuri de pere, cu pulpa mai fermă, sunt atȃt de bune sotate uşor ca garnitură, cu brȃnză maturată şi ierburi aromatice, ori în prăjituri! Se ştie că în bucătăria mea creşte uşor glicemia şi că miroase a găteli cu legume sau fructe de sezon cel puţin de două ori pe săptămȃnă. Aşadar, nici aromele de septembrie nu puteau să nu îşi facă simţită prezenţa în tăvile şi cratiţele mele fără cȃteva reţete avȃnd para ca ingredient principal.

Reţeta de azi este așadar o tartă cu pere şi alune de pădure coapte, aromată cu anason şi ghimbir, cu două tipuri de aluaturi, potrivit de dulci. Acest desert dulce-acrişor de sezon necesită vreo două ore de pregătire şi preparare. Însă arată atȃt de bine şi este atȃt de bun încȃt este pe măsura timpului şi efortului depus.

Ingrediente tartă cu pere
Ingredientele pentru tarta cu pere şi alune de pădure:
  • 20 linguri făină albă (200 g)
  • 50 g miez de alune de pădure măcinate
  • 1 ou
  •  6 linguri zahăr alb pudră (70 g)
  • 150 g unt moale
  • un praf de sare
Ingredientele pentru umplutura tartei cu pere şi alune de pădure:
  • 12 linguri zahăr brun (200 g)
  • zeama de la 1/2 lămȃie mică
  • cȃteva bucăţi de anason
  • 800-900 g pere tari, de mărime medie
  • 150 g unt moale
  • 12 linguri zahăr alb pudră (150 g)
  • 3 ouă de casă, la temperatura camerei
  • 7 linguri făină albă (70 g)
  • 100 g miez de alune de pădure coapte, plus cȃteva alune pentru umplerea perelor
  • 1 linguriţă pudră de ghimbir

Cu siguranţă vreţi să scurtaţi timpul de aşteptare a momentului în care veţi putea savura acest desert delicios. Aşadar, puteţi coace aluatul în care veţi turna umplutura chiar şi cu o zi înainte de prepararea tartei, cu recomandarea să nu îl scoateţi din tavă după coacere. Eu l-am copt în aceeaşi zi şi l-am lăsat să se răcească în tavă înainte de a-l umple.

Pregătirea şi precoacerea aluatului de tartă

Am mixat untul moale şi zahărul pudră pȃnă cȃnd am obţinut o cremă deschisă la culoare. Am cernut făina împreună cu sarea. Am măcinat fin alunele fără coajă – coapte în prealabil la 180 de grade Celsius, timp de 5-7 minute, avȃnd grijă să nu se ardă. Am încorporat în crema de unt oul bătut cu furculiţa, apoi făina şi alunele. Nu am insistat cu mixatul.

Preparare aluat tartă

Pe o suprafaţă curată, presărată cu făină, am format cu mȃinile un disc de aluat moale, pe care l-am împachetat în folie alimentară şi l-am lăsat să se odihnească în frigider timp de trei sferturi de oră.

Preparare aluat tartă cu pere

Am pregătit o formă de copt cu diametrul de 22 cm şi adȃncimea de 7 cm. Am întins aluatul rece între două bucăţi de hȃrtie de copt şi am obţinut o foaie de tartă de aproximativ 34 cm în diametru pe care am aşezat-o în forma de copt cu ajutorul sucitorului. Am întins cu grijă aluatul în tavă, acoperind bine curbura şi inelul acesteia. În timp ce l-am aşezat în tavă, aluatul s-a rupt pe alocuri, însă nu mi-am făcut griji din cauza asta, ci l-am lipit şi presat la loc imediat. Surplusul de aluat l-am lăsat să cadă puţin peste marginea tăvii, nu l-am dat deoparte. Am lăsat tava în frigider timp de jumătate de oră.

Preparare aluat tartă cu pere

Am preîncălzit cuptorul la 200 de grade Celsius (180˚C cu ventilaţie / treapta a 6-a / mare, la cuptorul pe gaz). Am acoperit aluatul cu hȃrtie de copt, pe care am aşezat boabe de linte uscate. Am copt aluatul în partea din mijloc a cuptorului. După 20 de minute, am dat la o parte hȃrtia cu linte şi am mai lăsat aluatul în cuptor timp de 5 minute, pȃnă cȃnd acesta s-a colorat într-un auriu deschis. Am lăsat aluatul de tartă la răcit. După ce s-a răcit, înainte de a turna umplutura peste el, am tăiat cu grijă, cu ajutorul unui cuţit, surplusul de aluat de pe buza inelului formei de copt. Am îndreptat astfel marginea aluatului de tartă.

Preparare aluat tartă cu pere
Pregătirea perelor pentru umplutură

Într-o oală încăpătoare, am pus la fiert 1 litru de apă, în care am dizolvat cele 200 g de zahăr brun, împreună cu anasonul şi zeama de lămȃie. Între timp, am curăţat de coajă şi de cotoare perele, avȃnd grijă să nu le rup codiţele.

Tartă cu pere şi alune de pădure

Cȃnd apa a ajuns la fierbere, am pus cu grijă perele întregi în oală, am acoperit vasul pe jumătate şi am poşat perele timp de 5 minute, verificȃndu-le să nu se înmoaie prea tare. Le-am scos din oală şi le-am lăsat la scurs, apoi, la răcit, în frigider. Am turnat 400 ml de lichid într-o cratiţă potrivită şi l-am fiert la foc mediu pȃnă cȃnd s-a redus suficient şi s-a transformat în sirop dulce-acrişor.

Pere
Prepararea umpluturii de tartă cu pere şi alune de pădure

Mai întȃi, am repornit cuptorul, tot la aceeaşi temperatură de 200 de grade Celsius (180˚C cu ventilaţie / treapta a 6-a / mare, la cuptorul pe gaz). Am mărunţit alunele coapte, fără să le macin, şi le-am pus deoparte. O parte dintre alune le-am opărit întregi şi le-am păstrat pentru mai tȃrziu. Am bătut uşor ouăle cu o furculiţă şi le-am pus deoparte. Apoi, am mixat untul moale şi zahărul pudră pȃnă cȃnd am obţinut o cremă deschisă la culoare. Am adăugat treptat ouăle, la viteză mică, apoi am încorporat făina, ghimbirul şi alunele tocate mare.

Am pus cȃteva linguri din acestă compoziţie peste aluatul precopt din tavă şi l-am întins bine pe toată suprafaţa lui. Peste acest strat de aluat crud, de circa 1-2 cm, am aşezat perele poşate răcite, cu codiţele în sus, nu înainte de a le umple cu alunele opărite. Am aşezat cu grijă restul umpluturii în jurul perelor şi am pus tava în cuptor pentru 45 de minute. Tarta a fost gata după ce a trecut testul cu scobitoarea.

Tartă cu pere şi alune de pădure
Tartă cu pere şi alune de pădure

Siropul s-a răcit în timpul ăsta, însă l-am încălzit puţin şi l-am turnat peste tarta fierbinte. După ce tarta s-a răcit, am demontat inelul tăvii de copt şi am tăiat cu poftă o bucată din prăjitura deliciosă. Dacă nu se devorează pe loc, se păstrează foarte bine în frigider.

Tarta cu pere şi alune de pădure este aromată, crocantă la exteior şi pufoasă în interior, potrivindu-se perfect cu o ceaşcă de cafea sau cu o cană de lapte dulce, la următorul vostru mic dejun.

Tartă cu pere şi alune de pădure

Poftă bună!

Gabi

Gasiți aici mai multe rețete de tarte.

Join the Conversation

  1. Mă bucur că vă place!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close