Gazpacho de pepene roşu

385

Odată cu vara, le-a venit rȃndul la masă şi supelor şi cremelor reci, de legume sau fructe proaspete ce au umplut deja tarabele din pieţe. În zilele toride, îmi vine instinctiv să pregătesc feluri de mȃncare simple, uşor de făcut şi care să mă ţină cȃt mai puţin timp cu şorţul pe mine, în bucătărie. Unul dintre aceste feluri de mȃncare este o supă răcoritoare, foarte gustoasă, de un roşu aprins perfect, de vară. Reţeta cu care vă propun să începeţi prȃnzul sau cina în zilele caniculare este gazpacho de pepene roşu, cu castraveţi şi roşii proaspete, cu iz discret de lămȃie, aromatizat cu busuioc.

Prospeţimea lui vă va da gata. Alegeţi din piaţă un pepene mic şi zemos, un ardei gras roşu, cȃţiva castraveţi şi roşii foarte coapte, de grădină. Tot ceea ce vă mai trebuie este să dispuneţi de o jumătate de oră matinală, necesară pentru pregătire şi preparare, deoarece supa gazpacho trebuie să stea la rece cȃteva ore bune înainte de a fi mȃncată.

Ingredientele pentru gazpacho de pepene roşu

(pentru 4 persoane)

  • 1 ardei gras roşu mic 
  • 1 haşmă mică
  • 1-2 linguri ulei de măsline
  • 500 g pulpă de pepene roşu
  • 250 g roşii foarte coapte
  • 250 ml suc de roşii
  • 2 castraveţi
  • 1 legătură mică de busuioc proaspăt
  • 1 tulpină mică de iarbă lămȃioasă sau coajă rasă de lămȃie
  • 1 lingură de oţet balsamic
  • sare şi piper proaspăt măcinat
Pregătirea legumelor

De-abia am aşteptat să pot face piaţa şi să cumpăr pepene roşu şi roşii de-ale noastre – eu le prefer pe cele din soiul „Inimă de bou”. Am ales un pepene zemos şi roşii foarte coapte. Am gătit legumele imediat după ce le-am cumpărat, fără să le ţin în frigider, la fel cum procedez cu toate legumele şi fructele de sezon, căci doar aşa le-am simţit toată aroma. 

Mai întȃi, am tocat mărunt ardeiul şi ceapa şi le-am călit cȃteva minute în ulei. Apoi, am curăţat celelalte legume. Am tăiat în cuburi mari castraveţii decojiţi şi roşiile. Am tăiat în două tulpina de iarbă lămȃioasă şi am zdrobit uşor jumătăţile, cu lama cuţitului, pentru a li se elibera mai uşor aroma. Nişte coajă rasă de lămȃie ar fi înlocuit foarte bine iarba lămȃioasă.

Într-un castron încăpător, am amestecat toate legumele crude şi pe cele sotate, împreună cu oţetul balsamic, sucul de roşii, frunzele de busuioc rupte, sarea şi piperul proaspăt măcinat. Am acoperit bine castronul şi l-am dat la rece pentru cȃteva ore, timp în care legumele s-au înmuiat şi au preluat aroma ierburilor. 

Prepararea gazpacho-ului de pepene roşu

După ce am curăţat pepenele roşu de coajă şi de majoritatea sȃmburilor, fără a mă chinui să îi scot pe toţi, am tăiat pulpa în cuburi mari pe care le-am zdrobit puţin înainte de a le pune în blender. Apoi, am scos piureul din blender şi l-am trecut, în tranşe, printr-o strecurătoare fină. Cu ajutorul unei linguri, am pasat astfel tot piureul de pepene şi am obţinut un suc de pepene viu colorat, fără sȃmburi. 

Tot cu ajutorul blenderului, am pasat şi amestecul rece de legume, după ce am scos din el jumătăţile de iarbă lămȃioasă pe care le-am aruncat, căci misiunea lor s-a încheiat în acel punct. Am trecut piureul de legume printr-o sită fină, ca să pot îndepărta coaja de roşii, şi l-am amestecat cu sucul de pepene roşu. După ce am protrivit supa de sare şi oţet balsamic, am dat-o la rece pentru aproximativ 3 ore. 

După ce s-a răcit suficient de bine în frigider, supa răcoritoare a fost numai bună pentru acest început de iulie caniculat. Am savurat-o din boluri mici, cu cȃteva picături de ulei de măsline deasupra, înainte de masa de prȃnz. Sper că v-am făcut să simţiţi aroma de pepene roşu şi că veţi încerca şi voi reţeta de gazpacho de pepene roşu.

Gabi

Găsești aici mai multe rețete de gazpacho.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close