Rețete pentru o carantină suportabilă

386

Acum, nu știu sigur dacă termenul “carantină” e utilizat corect și nici nu vreau să mă strofoc prea tare, plus că n-am vreme, încă-s la coadă la Mega Image unde am coborât să iau niște șervețele umede și un iaurt pentru dimineață, dar am avut proasta inspirație de a face asta în același timp cu o mulțime de gospodari care n-au vrut să fie luați pe nepregătite, respectiv pe stomacul gol, de cel mai recent sfârșit al lumii așa cum o cunoaștem noi (încă) azi. Trenulețe de coșuri cu rotile care arată ca niște vagoneți ai disperării, încărcați cu zahăr, ulei, alune uscate, făină, ouă, lapte, salam feliat, absint, hârtie igienică și ananas în sirop, îmi stau în față.

Până-mi vine rândul am timp berechet să citesc cea mai nouă carte a lui Cărtărescu (în definitiv, vine sfârșitul lumii, ce ar mai fi de pierdut?) și să scriu această ultimă postare înainte de a începe adevăratul sfârșit. Lăsând gluma la o parte, atât cât pot, că nu-s un sfânt și în plus mi se pare teribil de amuzantă panica asta alimentară (serios, până unde crezi că ajungi cu zahărul și făina de trei nule?), cred că un pic de organizare ar ajuta mult în cele două săptămâni de izolare la domiciliu recomandate de autorități. Cum ar veni, un plan alimentar pe 14 zile, bazat pe mâncăruri neperisabile și pe puținele lucruri fresh care pot rămâne fresh mai mult de 24 de ore. O să pun mai jos câteva linkuri care duc spre rețete simple de pe acest blog. Înainte de asta vreau să vă dau zece ponturi scurte, dar importante, pentru a izbândi în această organizare și a nu rămâne repetenți și la această pandemie.

1) Ține curate locurile de depozitare. Dacă stai într-o casă care suferă la capitolul acesta, scoate farfuriile și cratițele din dulapuri și depozitează în acestea uleiul, oțetul, eventual vinul (dacă ai fost destul de deștept cât să cumperi), pentru a le feri de lumină. 

2) Odată ce ai desfăcut o pungă de făină, mălai sau zahăr, ai grijă să le închizi ermetic până le termini, fie cu clipsuri, fie în borcane cu garnitură din cauciuc. Pe de o parte le ferești de umezeală, pe de altă parte șii dăunătorii la distanță.

3) Investește 150-200 de lei într-un aparat de vidat și cumpără măcar 15 pungi. Te vor ajuta să păstrezi proaspete (la rece, doar la rece, la 2-3 grade Celsius) bucăți de carne, legume, frunze, fructe, pentru 7-10 zile.

4) Nu te feri de congelator. Într-o ladă frigorifică poți stoca legume, carne, pâine, supe făcute în casă, însă trebuie să fii atent la procesul de ambalare. Nu vrei să amesteci substanțele și să-ți faci mai mult rău decât bine. Decongelarea se face lent, de seara pe dimineața, ținând lucrurile în frigider, nu în chiuvetă, nu în apă, nu pe colțul mesei. Pâinea sau produsele de patiserie congelate pot fi puse direct în cuptorul încins, la fel și fripturile deja gătite. 

5) Nu pleca la cumpărături fără o listă, făcută pe baza inventarului alimentelor pe care le ai deja în casă, altfel vei sfârși prin a cumpăra tot felul de kkturi pe baza impulsului de moment, lucruri de care poate n-ai neapărat nevoie. “Iau să fie” nu e o strategie, e debandadă.

6) Ține cont de regula FIFO, “first in, first out”, mai ales când vine vorba de alimente care expiră repede. Adică, primul lucru pus în frigider trebuie să fie primul consumat. Adică, ia mereu de la spatele raftului, nu din față, pentru că altfel vei amâna folosirea alimentelor mai vechi până când se vor plictisi de tine, își vor scoate piciorușele prin ambalaje și vor pleca să declanșeze o pandemie doar a lor. 

7) Nu găti mai mult decât știi că vei mânca în ziua aceea și refolosește tot ce poți.  Și poate ar fi cazul să lași mofturile și să mănânci de 3 ori dintr-un fel de mâncare dacă ți-au căzut mai multe paste în apă (de exemplu). Până la urmă, sustenabilitatea reală, nu aia de hipsteri,  e una dintre lecțiile importante pe care le putem re-învăța cu ocazia fiecărei crize majore. 

8) Caută să te asiguri că ai cu ce să-ți satisfaci dependențele alimentare. Știu, sună ca și cum ți-aș spune să o dai pe lux în vreme de criză, dar te asigur, dependențele tale vor fi cei mai mari inamici ai tăi în izolare. Dacă viața fără zahăr e pustiu, ia-l în diverse forme. Dacă nu poți fără cafea, fă-ți rație pentru fiecare zi și caută să nu ieși din ea. Dacă ești dependent de caviar de morun, du-te la criza ta, locul tău nu-i cu noi, s-ar putea să te mâncăm până la finalul primei săptămâni. 

9) Dacă ești adult, mulțumește-te cu două mese pe zi. O să ieși din criză cu corpul de plajă gata făcut. S-ar putea să încapi chiar și-n hainele de la Zara. Dacă ai copii, s-ar putea să fie cel mai potrivit moment să-i implici în procesul de creație culinară, nu-i ca și cum n-ai avea timp destul, și în plus trebuie să le dai ceva de făcut înainte să-ți mănânce urechile și ultimii neuroni neafectați de panică. 

10) Gândește-te și la vecinul tău. Poate n-a avut cum să umple traista ca tine, poate nu stă bine cu banii, poate e deja bolnav și se teme să iasă din casă, poate are o condiție dificilă. Un pic de solidaritate n-a omorât pe nimeni. Fii om uman. Iar acum, rețetele:

Rețetă pentru fasole din conservă și un ciolan semipreparat: https://adihadean.ro/2012/02/o-ciorba-de-fasole-un-pic-mai-usoara/

Rețetă pentru pâinea uscată: https://adihadean.ro/2018/12/papa-de-paine/

Rețetă de minestrone pentru auto-ironie: https://adihadean.ro/2016/02/supa-minestrone/

Rețetă pentru legume verzi, dar congelate: https://adihadean.ro/2014/11/crema-de-mazare-cu-menta-si-busuioc/

Rețetă pentru carne ieftină: https://adihadean.ro/2014/05/tocana-din-coada-de-vita/

Rețetă pentru săturare: https://adihadean.ro/2014/04/crema-de-linte/

Rețetă pentru cartofi cu gust: https://adihadean.ro/2013/03/cea-mai-buna-tocana-de-cartofi/

Rețetă pentru două feluri din aceleași ingrediente: https://adihadean.ro/2013/02/legume-si-supa-cu-taietei-chinezesti/

Rețetă de paste uscate cu roșii din conservă: https://adihadean.ro/2015/06/paste-din-grau-dur-e-mai-bine-asa/

Rețetă simplă de pită sau focaccia non-savantă: https://adihadean.ro/2015/04/focaccia-de-feleacu/

Rețetă pentru cine are porc, da’ și cartofi: https://adihadean.ro/2014/10/confit-de-porc-cartofi-pai-sos-de-patrunjel/

Rețetă pentru cine are vițel, cartofi și un pic de timp: https://adihadean.ro/2014/07/gulyas-de-vitel-cu-cartofi-copti/

Rețetă pentru tăntălăii care or luat doar avocado: https://adihadean.ro/2014/06/gustare-cu-avocado/

Rețeta de chocolate lava cake, pentru orice eventualitate: https://adihadean.ro/2010/07/chocolate-lava-un-desert-spectaculos-de-simplu/

Sigur că aș putea să înșir aici sute de linkuri, dar cred că dacă le luați pe rând și faceți câte o rețetă pe zi din lista asta, o să treceți mai ușor peste neplăcerile izolării la domiciliu. S-ar putea să vă și distrați. S-ar putea să descoperiți și alte rețete simple și de folos. Ar fi util să le consultați în avans pentru a alcătui lista de cumpărături. Să fiți sănătoși!

Join the Conversation

  1. Nicolae Carmen says:

    Esti fenomenal Chef….stiam asta.Nu odata mi-ai fost sursa de inspiratie.Multumesc pentru tot.Sanatate multa tie si familiei !

  2. Utile sfaturi! O singura remarca, la punctul 6, este mai utila regula FEFO (first expiry, first out)! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close