Anul acesta calendarul s-a dat peste cap și odată cu primăvara a venit și Crăciunul. Nu vreau să fac trecerea spre o altă rețetă cu carne de porc (deși ar fi mers că e frig), dar vreau să-mi exprim compasiunea pentru cei care au fost puși la pământ de închiderea școlilor zilele acestea. Mi se pare normal, au fost -17 grade la 2 dimineața când toată lumea dormea și -9 în timpul zilei (cataclism nu?). Mă mir că acum doi ani când am avut -20 sau -25 la București nu am intrat în catacombele de sub capitala noastră dragă. Sunt curios ce trebuia să se întâmple la Miercurea Ciuc, unde am auzit că e frig mereu (unde am înțeles că s-au ținut ore). Aș propune sa inventăm un sistem orășenesc și comprehensiv pe sistem Ski-Pass (ca la bulgari că la noi e mai scump) care să stipuleze astfel – „orașul X, penetrat în mod barbar și înțepenitor de frig, se închide la 1 august și se deschide la 30 martie. Menționăm că prețurile vor crește din motive obiective”.
Da…mă rog. Eu am făcut un cheesecake în culorile lunii martie. M-am gândit că poate stați în casă, la căldură și sărbătoriți în tihnă, poate și cu ceva șampanie. Așa că am pus și așa ceva.
Pentru blat am băgat la robot 200 gr. biscuiți digestivi cu 100 gr unt topit (la microunde că afară e frig). L-am pus într-o formă rotundă de desert (e destul de mică, undeva la 20 cm în diametru) și am băgat la frigider.
Am fiert/scăzut 150 ml șampanie (puteți folosi și un vin alb dulceag dacă nu v-a mai rămas șampanie în sticlă) până ce au mai rămas aprox. 1,5 – 2 linguri.
Pentru cremă am mixat 400 gr cremă de brânză (vă sfătuiesc să folosiți mascarpone și nu acele „creme de brânză” fine, de uns pe pâine sau pe pereți, care sunt obținute prin metode extraterestre) cu 70gr zahăr pudră.
Am pus peste o linguriță de esență de vanilie și șampania scăzută și răcită și am mixat.
După omogenizare am adăugat o cutie (200 gr) de smântână pentru frișcă rece (se bate mai bine așa) și am bătut până ce s-a format o cremă densă, care nu cădea din castron (testați ca la albușuri, dacă nu pică din castron sunt bune de bezele).
Am pus crema peste blat și am dat la frigider pentru câteva ore (minim 2).
După cum vedeți, rețeta e fără coacere și nu conține amidoane/ făinuri / gelatinuri, așa că e cât se poate de fresh. În acest sens, vă rog să nu o țineți prea mult la frigider, ci consumați-o cu încredere alături de prietenii voștri.
Eu am pus puțină dulceață de casă de căpșuni cu rubarbă (pe locul doi pentru mine după cea de cireșe amare din care nu găsesc) pentru că se potrivește foarte bine (e puțin acrișoară).
Sper că ați început primăvara cu bine și vă transmit și eu toate gândurile frumoase.
Cu drag,
Andrei
Text & foto: Andrei Alexandrescu