Nu știu cum le ziceți voi, dar eu așa le-am zis de când eram copil – minciunele. Este o rețeta tradițională de-a locului (din zona noastră geografică) , foarte ușor și distractiv de făcut, având la bază un aluat simplu, pe care l-am făcut din 250 gr făină albă, un ou, 100 ml bere (că doar e tot din cereale), o linguriță de esență de vanilie, două linguri de zahăr și un praf de sare.
Amestecați toate ingredientele pentru a face aluatul și apoi lăsați-l 10-30 minute la odihnă acoperit la temperatura camerei, în funcție de răbdarea pe care o aveți.
L-am întins cu făcălețul, pană a atins grosimea de 3 mm. Aveți toată libertatea din lume să-l faceți ca foaia de ziar, dacă vreți mai crocant, sau să-l faceți cum l-am făcut eu daca vreți să aibă o consistență mai „gumată”, care se aseamănă, poate (cred), cu gogoșile. De asemenea, dacă le faceți cum le-am făcut eu se umflă la prăjire, ceea ce înseamnă că le puteți umple (pe unele) cu gem, creme de brânză sau chiar cu bani.
După ce le-am întins, am tăiat aluatul în dreptunghiuri cu un cutter de pizza, dar o puteți face cu orice ustensilă vă trece prin mână. Dacă încercați să tăiați cu scule prea grele (topor, bardă, drujbă), aveți mare grijă la suprafața pe care tăiați că se poate deteriora.
În mijlocul fiecărui dreptunghi am făcut o tăietură pentru a putea trece unul dintre capetele minciunelei prin orificiul format. Încercați să fiți finuți la această parte, chiar dacă aluatul e destul de rezistent (de la bere bineînțeles). Nu vă chinuiți să iasă perfect, chiar nu contează.
Încingeți uleiul de floarea soarelui și prăjiți-le pe ambele părți până se fac aurii (de voi depinde cât de prăjite vă plac).
Dacă sunteți copii sau vreți să vă simțiți din nou copii, apucați-vă să faceți și voi desertul acesta, plin de amintiri și de gânduri bune.
Aaa…mai era un lucru să vă spun – puteți bea berea care a rămas în sticlă.
Cu drag,
Andrei
Text și foto: Andrei Alexandrescu