Salutare,
Când vine vorba de deserturi, încerc de fiecare dată să nu cad pradă tentaţiei şi să dau iama în toate dulciurile posibile şi imposibile. Deşi nu aş refuza niciodată o prăjitură cremoasă, însiropată, câteodată simt nevoia pentru ceva mai uşor, mai revigorant. Ceva energetic, care să mă pună în mişcare, atunci când mai am de parcurs câteva ore bune dintr-o zi sau atunci când activitatea mea din zi îmi cere acest lucru! Aşa s-a născut şi băutura de mai jos, din nevoia de a-mi satisface pofta de zahăr după o masă copioasă şi pentru a-mi restabili energia după o zi plină de alergături. De regulă, majoritatea oamenilor consumă după masă o cafea lângă desert, aşa că m-am gândit să le combin pe amândouă, pentru a realiza desertul perfect!
CREMOSSO
Pentru această reţetă veţi avea nevoie de:
* un pahar de tip cocktail, prerăcit
* 40 ml vodka infuzată cu unt
* 20 ml lichior de alune de pădure (în caz că nu găsiţi, merge şi cel de cafea)
* 10 ml sirop de zahăr (2:1)*
* 60 ml cafea proaspăt extrasă
* frişcă lichidă aromatizată cu coajă de portocală
* mentă proaspătă şi ciocolată rasă pentru decor
———————————————————————————————–
* Pentru a face siropul de zahăr aveţi nevoie de 2 părti zahăr şi 1 parte apă (ca şi cantitate şi nu volum).
Pont: Pentru a preveni orice risc legat de alterarea sau deteriorarea siropului, puteţi pune până la maxim 5 ml alcool (peste 40° alcool) per sticlă (700 ml). Eu de obicei folosesc vodka sau rom, depinde ce am la îndemână.
Primul pas în crearea acestei reţete este să combinăm vodka cu untul. Deşi ar putea părea puţin ciudat pentru unii, eu recomand acest lucru ori de câte ori am ocazia. Rezultatul este unul cremos, intens, delicat, asă că hai să trecem la treabă!
Luați o tigaie şi puneţi-o la încins. După ce este bine încalzită, puneţi untul înăuntru şi lăsaţi-l la topit. Eu folosesc de regulă jumătate de pachet de unt pentru o sticlă de 700 de ml. Dacă aveţi nevoie de o cantitate mai mică de vodka, reduceţi şi din cantitatea untului. După ce este topit bine, opriţi focul şi turnaţi vodka înăuntru şi amestecaţi uşor până se omogenizează toată compoziţia. Lasaţi tigaia deoparte pentru a se răci şi turnaţi tot conţinutul într-un borcan şi băgaţi-l la congelator (fără capac).
Țineţi-l acolo pentru 24 de ore (nu vă speriaţi, nu o să crape borcanul) după care scoateţi cu o lingură partea îngheţată, iar restul compoziţiei strecuraţi-o printr-un filtru de hârtie. În tot acest timp, grăsimea din unt a îngheţat, iar vodka a rămas cu particularităţile esenţiale din unt. În felul acesta, vodka împrumută caracteristicile esenţiale din unt, lucru ce o va face mai catifelată. Dacă sunt persoane care nu agrează gustul pur al acestui distilat, atunci acest lucru va schimba cu totul dinamica lichidului.
Pentru a prepara băutura, adăugaţi toate ingredientele într-un borcan (fără frişca lichidă), gheaţă cuburi până sus, închideţi capacul şi agitaţi foarte bine timp de 8-12 secunde.
După ce agitaţi bine toate ingredientele, strecuraţi tot conţinutul într-un pahar de tip cocktail şi apucaţi-vă de frişcă! Pentru a face frişca, adăugaţi nişte frişcă lichidă într-un vas, radeţi nişte portocală proaspătă peste şi amestecaţi cu un tel deasupra unui vas cu gheaţă până ce compoziţia se îngroaşă şi devine omogenă. Strecuraţi conţinutul cu ajutorul unei site de ceai într-un vas de turnare cu grijă pentru a nu crea bule de aer. Acest lucru este necesar pentru a filtra cojile de portocale din frişcă. Mai departe, turnaţi frişca din vasul de turnare deasupra băuturii, cu grijă, ca cele două lichide să nu se amestece.
Pentru a realiza acest lucru, folosiţi o lingură drept „frână”, poziţionând-o exact peste cocktail. Acest lucru este posibil datorită conţinutului diferit de zahăr dintre cele două compoziţii şi textura lor aferentă.
Odată turnată frişca, cocktail-ul este gata! Nu mai rămâne decât să adăugaţi decorul şi puteţi trimite paharul spre degustat! Ca decor puteţi folosi nişte ciocolată pe care să o radeţi proaspăt deasupra, o frunză de mentă proaspătă şi un bob de cafea!
Spor la (de)gustat,
Text: Mihai Fetcu
Foto: Aura Petrașcu