Trebuie să recunosc că nu am gătit multe rețete din bucătăria asiatică, dar bucătăria indiană mă atrage cel mai tare şi de aceea am ales să vă prezint Tikka Masala cu pui – un preparat foarte aromat, ca de altfel toate preparatele indiene.
Îmi place India şi mi-aş dori ca într-o zi să ajung să o vizitez, îmi place că este o ţară colorată din toate punctele de vedere, de la limbile vorbite (vreo 40 la număr) până la hainele purtate, iar bucătăria, de asemenea, este foarte colorată atât la propriu, cât şi la figurat, prin folosirea multitudinii de condimente.
Iniţial am vrut să pregătesc un curry, dar am vrut să abordez un preparat mai puţin cunoscut. E foarte greu să găseşti o găseşti o reţetă originală şi mai ales, să o găteşti ca la carte în România, dar nouă ne-a plăcut în această variantă şi o să mai încercăm şi alte preparate orientale.
Pentru marinarea cărnii avem nevoie de: 500 g piept de pui sau pulpe dezosate, 200 g iaurt, ½ linguriţă usturoi pulbere, ½ linguriţă turmeric, ½ linguriță chimion râşnit, ½ linguriţă coriandru, ½ linguriţă boia de ardei iute, 1 linguriţă sare.
Pieptul de pui/pulpele dezosate se taie cubuleţe şi se aşază într-un bol, apoi adăugăm toate condimentele şi iaurtul, amestecăm bine şi acoperim cu o folie alimentară. Lăsăm puiul la marinat câteva ore sau peste noapte.
După marinare putem pune carnea, inclusiv sosul în care a fost marinată, într-o tavă şi o dăm la cuptor până se rumeneşte bine, sau prăjim carnea într-o tigaie.
Pentru sos avem nevoie de: 2 roşii, 1 ceaşcă bulion, 2 linguri ulei, 2 cepe, 2 cm ghimbir ras, 3 căţei de usturoi, 1 linguriţă sare, ½ linguriţă cardamom pulbere, 1 foaie de dafin, ½ linguriţă turmeric, 1 lingură smântână, 1 linguriţă amestec garam masala, coriandru proaspăt.
Într-o tigaie adâncă punem uleiul şi toate condimentele, mai puţin garam masala şi lăsăm câteva secunde, până încep să se elibereze aromele, apoi punem ceapa tocată mărunt şi usturoiul, amestecăm. Când ceapa devine translucidă, adăugăm roşiile tocate cubuleţe, bulionul de roşii şi 1 ceaşcă cu apă, acoperim cu un capac şi fierbem pe foc mic până scade sosul. După ce a scăzut sosul, blenduim amestecul pentru a obţine un sos fin, apoi punem carnea rumenită, garam masala şi smântâna; amestecăm bine şi lăsăm pe foc 5 minute. Oprim focul, punem coriandrul tocat şi acoperim cu un capac.
Pentru pâinea Naan avem nevoie de: 300 g făină, 200 g iaurt, 50 ml apă, 1 linguriţă sare, ½ linguriţă bicarbonat de sodiu şi praf de copt (amestecate), 1 lingură ulei.
Frământăm un aluat care să nu se lipească de mâini, lăsăm 10 minute să se odihnească, apoi împărţim aluatul în 7-8 bile şi întindem fiecare bilă în formă de lacrimă (formă specifică, lunguiaţă) şi le coacem într-o tigaie bine încinsă. Eu le-am uns cu un amestec de unt, usturoi şi coriandru.
Servim cu pâine Naan şi raită (sos de iaurt, specific indian).
Text&Foto: Andreea Dianu