Dacă încă nu v-a mobilizat vremea frumoasă să ieșiți la picnic, poate o va face această rețetă de pate cu care am convins și copii mici. Faza este următoarea: mie nu-mi plăcea pateul de casă. Mi se părea greoi de la tonele de unt și înnecăcios de la textura granulată. Ei bine, astea-s istorie de când am descoperit soluția: mascarpone în loc de unt și blender pentru cel mai fin pate pe care l-ați mâncat.
Ca să vă apucați de treabă, aveți nevoie de:
- 1 kg ficat de rață (sau de pui)
- 250g mascarpone la temperatura camerei
- 1 ceapă mare
- 2 căței de usturoi
- 5 tulpini de cimbru, doar frunze
- 5 linguri cu brandy
- sare de mare
- 100g unt pentru sigilatul vaselor cu pate + încă 2 linguri pentru gătit
- Începeți prin a limpezi untul care va sigila borcanele cu pate. Mai exact, topiți 100 g de unt la foc mic. Veți vedea că la suprafață apare o spumă, pe care o dați cu ușurință la o parte, la mijloc este grăsimea, iar jos – partea lăptoasă. Scurgeți grăsimea într-un vas (cu aceasta vom sigila vasele cu pate), iar partea albă nu vă grăbiți să o aruncați, pentru că o folosim.
- Topiți o lingură de unt într-o tigaie, împreună cu puțin ulei de măsline. La foc mic, căliți ceapa tocată, usturoiul mărunțit, împreună cu cimbrul (mai păstrați câteva firicele pentru decorarea finală). Vreme de 5 minute, lăsați legumele să transpire și să-și lase dulceața, fără să-și schimbe culoarea, apoi puneți-le în vasul robotului.
- Mai topiți o lingură de unt și un strop de ulei de măsline pentru a sota ficățeii. Asta înseamnă, desigur, foc mare pentru 4-5 minute. Stropiți-i cu brandy și înclinați muchia tigăii spre flacără, pentru a flamba. Puneți ficățeii peste ceapă în vasul robotului, adăugați partea albă rămasă de la untul limpezit, sărați și mixați până obțineți o pastă. Așteptați să se răcească, apoi amestecați (tot cu robotul) mascarpone. Consistența trebuie să fie foarte fină. Dacă pateul are granulații, folosiți și un blender cu vas.
- Puneți pateul în forme și sigilați-l cu untul limpezit, apoi decorați cu un firicel de cimbru. Consumați-l în trei zile de la spargerea sigiliului, altfel stă și două săptămâni bine mersi în frigider.
Text&Foto: Anca Aldea