Toamnă de toamnă povestea e aceeași: conserve, conserve și iarăși conserve. Cel puțin când eram eu mică, mama și bunica puneau kilograme întregi de zarzavat, zacuscă, tocană si murături de tot felul. Și mi-au insuflat și mie dorința asta de a face totul în casă, de la un banal zarzavat pentru ciorbă la gogoșari murați la rece ori murături în saramură (care apropo, mi-au dat mari bătăi de cap la început). Dar pe lângă aceste rețete moștenite de la bunici, încercăm să mai punem și câte ceva care să ne măngâie simțurile, ceva gourmet ce nu facem sau mâncăm zilnic. Am facut în vară un chutney de cireșe care așteaptă doar o ocazie de a fi consumat, iar acum am făcut această dulceață de ardei iuți de care m-am îndrăgostit iremediabil. Dulce, acrișoară și iute doar puțin peste măsură, această dulceață va fi minunată la iarnă cu diverse fripturi. Abia aștept!
Pentru 2-3 borcane mici aveți nevoie de: 500g ardei iuți roșii (cântăriți înainte de a-i curăța de cotor și semințe), 3 gogoșari, curățati, 500g zahăr, 500ml oțet.
Cu grijă, curățati ardeii iuți de semințe, vinișoare și cotor apoi tocați-i cât de mărunt doriți. Folosiți mănuși neapărat! Dați gogoșarii prin mașina de tocat (merge și la robotul de bucatarie sau chiar tocați, ideea e sa fie cât mai mărunți posibil. Puteți să nu folosiți gogoșari, dar dulceața nu va ieși la fel de cremoasă și cred ca nici culoarea nu va fi la fel de intensă. În plus, va fi mult mai iute).
Combinați oțetul și zahărul într-un vas cu fund dublu și dați în clocot. Lăsați să fiarbă 5 minute apoi adăugați ardeii iuți și gogoșarii. Dați focul la mic și fierbeți până dulceața se leagă. Pentru a verifica dacă e legată, luați deoparte o lingură de dulceață și lăsați-o să se răcească – în momentul în care e rece, trebuie să fie ușor cleioasă, să nu curgă din farfurie instantaneu, ci să se prelingă.
Luați de pe foc și turnați cât e încă fierbinte în borcane sterilizate. Puneți capacul și depozitați în cămară până cănd aveți nevoie.
Text&Foto: Oana Olguța Iliescu