Brânza nu ne lipsește din frigider niciodată și o folosim adesea la gătit, fie că e o simplă omletă cu brânză sărată din belșug, fie că e nelipsita mămăligă cu brânză, fie că e un desert elegant, incredibil de cremos și răcoritor precum această tartă cu mousse de brânză dulce și curd fin de lămâie. Pe bună dreptate brânza e considerată un ingredient versatil în bucătărie – există atâtea posibile combinații încât nu te poți plictisi niciodată de ea!
Pentru crustă aveți nevoie de: 140g unt gras la temperatura camerei, 50g zahăr pudră, 1 linguriță coajă de lămâie rasă, 1 ou, 300g făină albă, 1/4 linguriță praf de copt, 1/4 linguriță sare.
Mixați untul cu zahărul pudră până devine cremos. Adăugați oul și coaja de lămâie și mixați bine apoi încorporați restul ingredientelor și formați un aluat omogen, fără a-l framânta prea mult. Înfășurați aluatul în folie și dați la frigider pentru 30 minute. Întindeți aluatul într-o foaie subțire (4-5mm grosime) și transferați-l într-o tavă de tartă (26-28cm diametru). Tăiați surplusul de aluat apoi puneți o foaie de hârtie de copt peste aluat și umpleți tarta cu fasole boabe sau orez – acest mod de a coace o tartă este necesar pentru a obține o crustă uniformă. Coaceți tarta în cuptorul preîncălzit la 180C pentru 10 minute apoi îndepărtați boabele și hârtia de copt și mai dați la cuptor încă 10 minute până devine aurie și crocantă.
Pentru mousse-ul de brânză aveți nevoie de: 200g cremă de brânză, 150g ciocolată albă, topită, 200ml smântână pentru frișcă, bătută, 1 linguriță extract de vanilie.
Mixați crema de brânză cu vanilia până devine cremoasă. Adaugați ciocolata topită și răcită și mixați bine. Încorporați frișca bătută apoi turnați mousse-ul în crusta de tartă răcită. Dați la rece.
Pentru curdul de lămâie aveți nevoie de: 5 gălbenușuri, 90ml zeamă de lămâie, 210g zahăr, coaja de la 2 lămâi medii, 100g unt gras, 1 praf de sare.
Amestecați toate ingredientele într-un bol rezistent la căldură. Puneți bolul pe baie de aburi și gătiți, amestecând des, până când obțineți o cremă fină, groasă. Durează în jur de 20 minute până e gata și poate fi făcut și la microunde, câte 20-30 secunde o dată, dar gătit pe baie de aburi își dezvoltă o aromă mai bogată. Când curdul e gata, treceți-l printr-o sită fină și lăsați-l să se răcească complet.
Pentru a finisa tarta, întindeți curdul peste mousse-ul de brânză și decorați cu aproximativ 200ml frișcă bătută, căpșune proaspete și coajă de lămâie. Să aveți poftă!
Text&Foto: Oana Olguța Iliescu