Parfumul cozonacului cald proaspăt scos din cuptor îmi amintește de copilărie când bunica întețea focul în cuptorul de lut și făcea cei mai buni cozonaci degustați vreodată. În amintirea acelor vremuri, nu trece sărbătoare fără cozonac la noi în casă. Iar acest cozonac cu glazură de zahăr caramelizat va fi cu siguranță în centrul atenției pe orice masă festivă.
Pentru aluat aveți nevoie de: 500g faină albă cernută, 1/2 linguriță sare, 20g drojdie proaspătă, 100ml lapte cald, 4 ouă întregi, 100g zahăr, coaja de la 1 lămâie, 1 linguriță extract de vanilie, 150g unt la temperatura camerei.
Începeți prin a face un plămădeț astfel: dizolvați drojdia în laptele cald și încorporați 80g făină. Lăsați să crească 15-20 minute. Între timp, mixați ouăle cu zahărul, vanilia și coaja de lămâie până își dublează volumul. Adăugați plămădețul și restul de făină, plus sarea. Mixați (sau frământați cu mâna) cel puțin 10 minute – cu cât mai mult, cu atât mai bine. Încorporați treptat untul moale apoi puneți aluatul într-un bol uns cu ulei și acoperiți cu folie alimentară. Dați aluatul la rece pentru 3-4 ore, cât să-și dubleze volumul.
Pentru glazura de caramel aveți nevoie de 150g zahăr pe care îl topiți până obțineți o culoare aurie. Turnați zahărul caramelizat într-o tavă (recomand o oală cu pereții înalți, de aproximativ 24-26 cm diametru) și cu grijă rotiți tava până acoperiți atât pereții cât și fundul într-un strat de zahăr caramelizat.
Pentru umplutură aveți nevoie de: 80g unt gras, 80g ciocolată neagră, 20g cacao, 30g zahăr pudră, 1 praf de sare, 150g miez de nucă măcinat. Topiți ciocolata cu untul într-un vas pe baie de aburi. Luați de pe foc și adăugați cacaoa, zahărul și sarea.
Transferați aluatul pe masa de lucru înfăinată și întindeți o foaie dreptunghiulară subțire. Întindeți crema de ciocolată peste aluat și presarați miezul de nucă deasupra. Rulați strâns apoi tăiați ruloul în 5-6 felii egale pe care le așezați în tava tapetată cu zahăr caramelizat. Lăsați cozonacul să crească o oră la temperatura camerei. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 170C pentru 40-50 minute până e auriu și trece testul scobitorii. Când e gata, scoateți din cuptor și cu grijă întoarceți cozonacul cu susul în jos pe un platou. E important să-l întoarceți acum căci pe măsură ce caramelul se răcește, cozonacul va fi tot mai greu de scos întreg din formă.
Pentru decor, deși nu e obligatoriu, recomand aceste fire de caramel pe care le faceți din 100g zahăr și apă cât să se umezească zahărul. Fierbeți la foc mediu, spălând pereții vasului cu o pensulă înmuiată în apă rece până obțineți un caramel de culoarea chihlimbarului. Când zahărul e caramelizat, luați de pe foc și lăsați 1-2 minute să se răcorească, cât să ajungă la punctul la care se întinde în fir subțire. Înmuiați o furculiță în zahărul topit și întindeți fire foarte subțiri pe o tavă/hârtie de copt. Lucrați repede și cu atenție. Luați cu grijă firele de zahăr și înfășurați-le în jurul cozonacului. Trebuie menționat că aceste fire de zahăr sunt foarte sensibile la umiditate și nu vor rezista mult timp.
Text&Foto: Oana Olguța Iliescu