Trucuri pentru paste mai bune

412

(PUB)

Era o vreme în care nu știam ce-s pastele al dente, o vreme în care eram sută la sută convins că dacă pui ulei în apa în care fierbi pastele, acestea nu se vor lipi la fiert. Sigur că nu se lipeau, dar nu s-ar fi lipit oricum, dacă ar fi fost paste de calitate bună și dacă le-aș fi fiert în suficient de multă apă.

Am mai spus-o, nu simt nevoia ca bucătăria italiană să valideze felul în care aleg să gătesc, nu mă cramponez de rețete în general, prefer să învăț tehnica și să o aplic cum îmi convine mie, pentru că mâncatul e sau ar trebui să fie în primul rând despre cum îți convine, despre bucurie și plăcere. Totuși, se cuvine să admit că întâlnirile mele cu bucătăria italiană se soldează mereu cu lecții delicioase pe care le aplic apoi în maniera mea, pentru că așa-mi place și pentru că simplitatea se poartă bine în orice formă.

spaghetti

Da, bucătăria italiană mă inspiră, dar nu mă ține prizonier. Dimpotrivă, mă ajută să fiu un bucătar mai deschis, mai aplecat către ingredient. În rețeta de azi veți afla câteva lucruri pe care le-am descoperit și eu în timp. Pentru unii sunt de bună seamă banale, pentru alții vor reprezenta primii pași către o porție de paste cu adevărat reușită.

spaghetti

Aleg de multe ori, aproape fără excepție, pastele de la Barilla (care-s numărul 1 în Italia, se fac din grâu dur și se consumă mereu al dente). Prefer spaghetti no.5, poate și pentru că-s unele dintre primele paste de calitate gătite de mine, cu mulți ani în urmă. Am multe amintiri legate de no.5, destule cât să intre într-un capitol de carte, dar despre asta voi vorbi poate altădată.

sare

Ca să fierb bine pastele, corect adică, pun la fiert multă apă, într-o oală mare (regula spune că e nevoie de un litru de apă pentru fiecare sută de grame de paste, dar dacă puneți mai multă apă nu-i mare bai). Înainte ca apa să dea în clocot pun sarea. E un gramaj și aici, 7 grame/litru de apă, dar ca să fie mai simplu puneți sare până când simțiți că apa are gust sărat.

spaghetti la fiert

Pentru ca pastele să rămână ferme și suple le fierb doar cât scrie pe pachet. Până fierb pastele (200 de grame de paste pentru 3 porții generoase) mă ocup de sosul de azi.

broccoli

Tai în lamele câteva buchete de broccoli, tai în bucăți mici o jumătate de vânătă și o jumătate de dovlecel. Le frig pe rând într-o tigaie cu puțin ulei de măsline și cu sare după gust. Nu mult, două minute în tigaia încinsă le sunt suficiente legumelor. Le las la o parte puțin.

broccoli

Pun apoi trei linguri de roșii pasate în aceeași tigaie.

roșii pasate

Scot pastele cu o pensetă și nu mă îngrijorez de faptul că din ele picură apă în sos. Apa cu amidon leagă sosul și pentru că nu am pus ulei în apa de fiert, sosul aderă la paste.

DSC_3400spaghetti

Pun legumele peste paste și amestec bine.

paste

Adaug o mână de ceapă verde și una de frunze tinere de oregano.

spaghetti

Amestec din nou. Dacă vreau rad puțină brânză (parmigiano Reggiano), dar nu-i esențială, ba uneori prefer să nu o pun pentru că are tendința de a acoperi alte gusturi.

spaghetti barilla

Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.

spaghetti

paste

spaghetti

Join the Conversation

  1. arata foarte bine, foarte utile sfaturile

  2. E o combinatie foarte buna pentru paste, ca sa nu mai spun ca e si foarte sanatoasa.

  3. Ca pastele sa fie si mai bune soateti-le din apa inainte cu3-4minute si continuati coptura in tigaia cu salsa de rosii adaugand cate un pic din apa de coptura a pastelor pt. A scoate amidonul di pasta si ca pasta sa absoarba salsa. In ultimul minut adaugati basilico si un pic de olio extravergine pt. A exalta gustul saltati pasta si puneti-o in farfurie cu parmezan un peperoncino e vai..

  4. Maria Andreica says:

    Barilla Nr. 5 sunt preferatele mele. Multumim pentru reteta si sfaturi!

  5. Alexa Georgeta says:

    e o reteta minunata , iti multumesc din suflet ptr.. ea , am sa o copii si eu , e delicioasa , iti multumesc si ptr. sfaturi sunt binevenite .

  6. Dle Hadean va rog daca se poate sa imi recomandati o tigaie buna … da buna! Reteta prezentata mai sus, sigur o voi pune saptamana asta in practica. arata foarte bine … deocamdata placinta cu cartofi ! Felicitari pentru blog, si multumim pentru retete si sfaturi, care cel putin pentru mine sunt de mare folos.

  7. Adi ! Tot respectul pentru lucrul care-l faci … Dar cu parere de rau Barilla de mult nu e o pasta nr 1 in Italia … Informeazate mai bine , nr 1 ca export da … Dar ca calitate nici in primele 10 nu intra . Nici un bucatar italian care se respecta nu o va folosi …. In fine daca vorbim de publicitate ca asta o faci … Faci bine ;) in rest peostii daca vorbim de calitate …

  8. Many thanks de reteta si de tips pentru pregatirea pastelor!Eu folosesc no. 3, sunt gata in 5 minute, si e perfect in cazul in care se da alerta de foame uriasa a tribului!!!
    Good day!

  9. Buna, o intrebare, dupa ce se pune sosul de rosii peste nu se mai lasa pe foc deloc? Ramane sosul mai crudut?

    1. Adi Hădean Author says:

      tigaia e fierbinte, sosul se încălzește repede. roșiile pasate sunt orcum prelucrate termic, deci sosul nu-i crud. sigur că poate să mai ste puțin pe foc.

  10. Claudia David says:

    Buna ziua! Am o intrebare: ce este in borcanelul din imaginea nr. 3? Sare? Foarte buna reteta, apetisanta! Sanatate si toate cele bune!

  11. Dementiala reteta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close