De fiecare dată când am avut ocazia am scris despre efectele negative ale fumatului în spațiul public, puteți citi aici și aici. Nu m-am ferit niciodată să declar că sunt împotriva fumatului în locurile unde se mănâncă și am justificat mereu poziția mea dând argumente suficiente, cu riscul de a stârni controverse și dezbateri în rândurile fumătorilor și nefumătorilor, deopotrivă. Am lăudat inițiativele unor restaurante care, chiar dacă mai timid, încep să facă pași în direcția interzicerii fumatului și am promovat orice inițiativă în acest sens (vezi Non Smoking Romania, o inițiativă de la Cluj, un proiect pentru care am toată admirația și care a pornit de la Cluj, inițiatorii fiind câțiva tineri care-mi sunt foarte dragi și pe care îi apreciez pentru eforturile lor de demarare a campaniei antifumat în locurile publice).
Constat cu bucurie că fiecare ocazie ivită de a vorbi despre acest subiect adună în spate tot mai mulți oameni, tot mai multe proiecte și inițiative care generează pași concreți în schimbarea unei stări de fapt și-a unei mentalități. Da, de acord, pașii sunt încă mici, dar substratul este unul bun, iar curentul este tot mai favorabil unei schimbări de anvergură.
Spuneam în postările anterioare că deși susțin fiecare gest făcut, fie el cât de mic, simt că lipsește curajul de a adopta o poziție drastică, dar fermă, fie că vorbim de stat, restaurante sau consumatori. Acum am în sfârșit ocazia să scriu despre o inițiativă pe care am așteptat-o de foarte multă vreme și de la care îmi doresc să tranșeze lucrurile mult mai clar. Este vorba de inițiativa deputatului Aurelia Cristea care a realizat o propunere legislativă aflată în prezent la Camera Deputaților și care vizează interzicerea totală a fumatului în spațiile publice închise. Adică exact cum se întâmplă în foarte multe țări din lume unde stilul de viață sănătos este regula și nu excepția, unde nefumătorii nu sunt obligați să fumeze pasiv și nu trebuie să suporte și să înghită fără voie fumul celor din jur. Repet, nu am o problemă cu fumătorii sau cu alegerile fiecăruia, dar normal este ca oamenii din jurul tău să nu aibă de suferit de pe urma viciilor tale.
Într-o societate normală nu ar trebui să-mi pun problema că nu am unde să ies în oraș să mănânc într-un mediu sănătos și aerisit. Nu ar trebui să stau să verific un site ca să văd care localuri îmi dau posibilitatea să-mi scot copiii la o cină în familie și să constat neputicios că nu pot beneficia decât de aceleași două-trei opțiuni (asta în cazurile fericite). Cred că dreptul la un mediu care să nu pericliteze sănătatea trebuie să primeze, de aceea consider de bun simț adoptarea unei legi care să-mi asigure garanția acestui drept. Chiar dacă inițiativa doamnei deputat Aurelia Cristea față de legea antifumatului nu este nouă – au mai existat și alte propuneri de-a lungul timpului, care din diverse motive au rămas în aer – are totuși aprecierea mea pentru că a lansat în dezbatere această temă destul de controversată. Iar eu cred în continuare că prin dezbatere vom reuși să găsim soluțiile cele mai bune de a implementa astfel de proiecte într-o formă care să aducă beneficii tuturor. Cu condiția, evidentă, de a avea curajul de a duce dezbaterile până la capăt. Inițiativa doamnei Cristea are nevoie de suportul tuturor celor interesați de sănătatea lor și a copiilor lor, dar mai ales de un nou mod de viață. Vă invit să citiți pe site-ul Domniei Sale (http://www.aureliacristea.ro/consultare-publica-initiativa-legislativa-de-interzi-art-724/), draftul proiectului de modificare a legii sau să semnați petiția pe care o găsiți aici.
De ce aleg să scriu despre asta, din nou? Pentru că e prima dată de când am drept de vot când simt că o lege ar putea să rezolve una dintre problemele grave ale industriei în care lucrez (pentru personalul din localurile de alimentație publică în care se fumează e de 100 de ori mai rău decât pentru clienți, acela fiind locul lor de muncă la care trebuie să meargă pentru a-și câștiga existența și în care petrec multe ore zilnic, într-un mediu toxic), industrie care are nevoie de o lege clară, care să nu dezavantajeze un agent economic în fața altuia și care să ofere șanse egale (măcar) din această perspectivă, a non-fumatului.
Așadar, pe 12 Martie va avea loc dezbaterea publică la Cluj. Mi-ar plăcea să fiu acolo în persoană, mi-e imposibil însă voi face tot ce pot pentru a participa la următoarele. Am multe argumente pentru susținerea unei astfel de legi și o viață de motive pentru a le expune. Să fiți sănătoși.