Nevoia
M-am întrebat adesea care-i gustul țării mele, cum e el perceput în afară, ce ne scoate-n evidență. Acum, după ani de întrebări, muncă și observații, pot spune că nu stăm rău dar nici prea bine. Adică avem ce, dar nu ști cum. Avem prisăci, avem legume cu gust de legume, avem mici producători care abia-și duc zilele deși produsul lor e bun, avem câțiva bucătari care ar putea lucra oricând în restaurante din ghidul Michelin, avem rădăcini sănătoase și foarte ramificate, avem mâncare tradițională sănătoasă, avem trufe în păduri și sparanghel pe câmpuri, pește crescut fără chimicale și încă mai avem vânat. Nu știu care-s motivele pentru care ne-am obișnuit să vedem doar ce nu avem. Sigur, ne lipsesc multe și e musai să facem corecții într-o mulțime de privințe, dar cred că ne creștem șansele de reușită și progres dacă începem să ne vorbim țara de bine, dacă ieșim din carapace, dacă renunțăm la timiditate ori defetism, dacă începem să ne iubim valorile.
Ocazia
Suntem într-un loc bun și plin de oportunități, de aici mai putem merge doar în sus, de aici putem doar să clădim. Asta mă mână, ăsta-i unul dintre motivele pentru care încă mai sunt aici și nu altundeva, unde mi-ar fi poate mai ușor să vând ce știu să fac. Pentru mine, una dintre aceste oportunități e programul Firsts de la Vodafone. Programul a fost lansat ieri și în România (vă invit să citiți detaliile lansării la Victor Kapra, a fost acolo, a cuprins tot, eu vreau să vă vorbesc aici despre altceva) și, odată cu lansarea programului, a fost făcut și anunțul oficial: primul #firsts românesc îmi aparține și se va concretiza într-o aplicație culinară pentru smartphone. Acum, povestea despre aplicație:
Ideea
În ultimele luni l-am tot provocat pe vecinul Emil, care-i dezvoltator de lucruri online și știe tehnică pe care eu n-o pricep, la discuții despre aplicațiile de mobil pe care mi-ar plăcea să le fac și pe care nu știu de unde să le apuc. Am tot sucit și răsucit idei, pe unele le-am aruncat la coș, pe unele le-am pus în sertare pentru când voi fi pregătit, pe altele le-m pus la dospit, sperând să crească. Dintre toate cele din urmă, a crescut taman aceasta, care face obiectul poveștii. O aplicație care să-i învețe pe străinii care ne trec granițele, despre lucrurile delicioase pe care le pot mânca aici. Nu va fi o aplicație de cronică/review de restaurnat, pentru asta există deja Trip Advisor și altele. Va fi un fel de hartă gastronomică a României, o hartă pe care voi așeza cele mai bune mâncăruri regionale, locale, de tradiție mai veche sau mai nouă. Pentru asta va trebui să merg mult prin țară, să mă văd cu oameni, să adun rețete, să fotografiez și să filmez. Voi ține legătura cu voi prin intermediul tehnlogiei oferite de Vodafone și vă voi cere constant părerea, îndrumarea, lucru pe care-l fac și acum, invitându-vă să scrieți un comentariu în care să-mi spuneți ce se mănâncă bun și bine în zona în care locuiți, care-i mâncarea pe care i-ați pune-o în față unui străin.
Sunt convins că din această aplicație (va putea fi descărcată gratuit) vom câștiga cu toții. Eu voi câștiga un tur al țării și multele învățăminte care vor rezulta de aici, străinii vor câștiga un partener de drum util și de încredere, românii vor câștiga poate, în plus față de ce câștigă străinii, un strop de stimă de sine și de drag pentru o bucătărie despre care ne-am obișnuit să vorbim mai mult de rău decât de bine. Puteți să spuneți că-s idealist, visător sau exagerat de optimist, eu voi găsi în orice vorbă un punct de sprijin pentru pasul următor.
Planul
Faza de cercetare a început deja. Urmează ca de la mijlocul lunii Iunie să plec la drum prin țară. Pe toată durata călătoriei voi comunica online despre progresele făcute. După ce voi reveni acasă voi trece la sintetizarea și redactarea informațiilor în forma lor finală. Între timp se lucrează și la partea tehnică a aplicației (aici nu mă pricep, știu doar ce vreau, oamenii de la tehnic îmi vor spue ce se poate și, din consensul nostru va rezulta aplicația). După ce vom avea „marfa și ambalajul”, vom lansa aplicația. Mi-ar plăcea ca ea să fie una deschisă utilizatorilor, adică să poată primi contribuția lor, sporind cantitatea de informație pozitivă despre bucătăria românească, de la o lună la alta.
Cam atât am de spus acum. Sunt recunoscător pentru ocazie și pentru simpatia voastră, sunt mulțumit că am șansa de a face un lucru bun pentru țara mea, mă străduiesc să rămân modest fără a renunța la visele mele și vă doresc din inimă să fiți sănătoși.
PS: foto de la Dragoș Asaftei și din arhiva personală.