Știu, titlul sună a nonsens, da’ nu-i bai, s-au văzut altele și mai rele, inclusiv pe acest blog. Ce vreau să spun de fapt e că, uneori, în anumite condiții, poți mima o grătăreală fără să ai grătar sau tigaie grill, fără să-ți afumi casa, fără să pierzi prea mult timp. E destul să ai un cuptor electric cu încălzire de sus, adică un cuptor care are sperpentina aceea ce se încinge la roșu în 2-3 minute. Încercarea pe care v-o arăt azi e făcută cu piept de porc dar am testat și cu steak de vită, a funcționat corespunzător. În ceea ce privește pieptul de porc, l-am marinat 2-3 ore la rece, cu rozmarin, sos de soia, ulei de măsline și piper abia zdrobit.
Am așezat bucățile de carne în tigaia din fontă (poate fi orice tigaie cu mâner suficient de rezistent la temeratură, care poate ajunge în cazul acesta la 220 de grade Celsius sau mai sus).Am pus tigaia sub serpentina încinsă a cuptorului, la 10-12 cm distanță (pe o tavă situată pe trepta cea mai de sus a cuptorului).
După 5-6 minute am scos tigaia din cuptor. În această imagine aveți o informație pe care o neglijează mulți: tigăile scoase din cuptor se operează CU MÂNA PROTEJATĂ. Că-s fierbinți.
Am scurs grăsimea adunată în tigaie, am întors carnea pe partea cealaltă și am mai lăsat-o în cuptor cinci minute. Am mâncat-o cu salată de ardei copți.