Dacă peștele miroase a apă de mare sau a curat, înseamnă că nu-i pe gheață de prea multă vreme. Cu aceste vorbe în minte, am cumpărat zilele trecute o bucată de somon fără piele și o pungă de mazăre congelată. Creme fraiche aveam deja acasă (de obicei plec cu o rețetă de la piesa principală, somonul, în cazul de față, în jurul căreia trag alte ingrediente, de data asta însă, am luat-o în sens invers, căutând lucruri care să se potrivească cu borcănașul de creme fraiche din frigiderul meu).
Așadar, cum faceți cu mazărea congelată pentru a nu o da în dezastre? În primul rând, alegeți mazăre bună (aici e cumva pe dibuite, eu sunt mulțumit de Bonduelle, alții pot avea alte opțini), congelată omenește și păstrată corespunzător (în pungă ai multe boabe de mazăre independente, nu un bulgăr de gheață care ține prizoniere boabele).
Puneți apă la fiert, cu puțină sare Când clocotește, aruncați mazărea în oală. Scurgeți apa de pe ea după 2-3 minute. Dacă puneți în oală câteva frunze de mentă ori busuioc, nu se supără nimeni (mazărea se împacă bine și cu menta și cu busuiocul). Dacă urmează să faceți un piure, așa cum am făcut eu, păstrați o parte din apă.
Puneți mazărea în vasul blenderului, puneți conținutul borcanului de creme fraiche peste ea.
Puteți să mai puneți în vas si o lingură de ulei de măsline. Mixați până obțineți piureul.
Penseta-i foarte utilă dacă somonul mai are oase.
Câtă vreme se odihnește piureul, vă puteți ocupa de pește. Presărați sare și piper într-o tigaie antiaderentă, stropiți cu puțin ulei și, când e încinsă tigaia, puneți peștele, cu partea care ar fi fost acoperită cu pielea, în jos.
Frigeți peștele câte un minut și jumătate pe fiecare parte, apoi câte 25-30 de secunde pe laturile mici.
Puneți o linguriță de unt în tigaie, lăsați-l să se topească și scăldați peștele cu el, nu mai mult de o jumătate de minut. Scoateți peștele pe o farfurie caldă și lăsați-l să se odihnească până pregătiți ultima fază înainte de servire.
Ultima fază e așa: puneți o linguriță de unt în tigaie și, după ce s-a topit, aruncați peste ea câteva linguri din mazărea opărită (asta dacă n-ați transformat-o pe toată în piure). Sare, piper, 30 de secunde pe foc iute.Am postat zilele trecute o rețetă de sos de lămâie pentru pește. O să vă folosească.
Cam asta-i:
Gustos, hrănitor, simplu, de făcut în zece minute.