Dragilor, postarea de azi vine mai târziu din motive temeinice. În primul rând, ieri am cam alergat într-o mie de părți (plăți, facturi, doctor, chirie), pe la 6 și jumătate seara, după toată alergătura, am pornit spre București, unde am parcat fix la 1 noaptea. Dimineață la 4 și jumtate ne-am trezit, ne-am spălat pe ochi și am pornit spre aeroport. De acolo, la Valencia, unde petrecem quality time în compania câștigătoarei concursului Bucătarul familiei, concurs organizat de Agricola și câștigat de doamna Liliana Fedeleș din Botoșani. O să vă povestesc despre excursia asta culinaro-fantastică, în zilele ce urmează. Azi, să nu vă las pe inima goală dar nici cu stomacul prea plin, vă poftesc să studiați o #rețetăgustaremicroceofiea pe bază de zucchini ,marinare și mâncare pe cu spor.
Ce mențiunea că poți face asta cu dovlecel/ardei/ceapă/ceapă verde/praz/țelină/morcov/ardei iute, îți spun așa: ia zucchini, taie rondele groase de o jumătate de centimetru (pot fi și de un centimetru, nu-i bai), presară peste ele sare și piper, frunze de cimbru, frunze de busuioc proaspăt, frunze de mentă proaspătă. Stropește cu ulei de măsline ori ulei de floarea soarelui presat la rece, stropește cu zeama unei lămâi, amestec bine, lasă la rece o oră sau două. Sau trei.
Frige rondelele pe grătar/tigaia grill/orice tigaie antiaderentă. Câte un minut pe fiecare parte sau până obțineți urmele de grill/fript (fără urme, nu-i gust bun).
Pune rondelele de zucchini înapoi în vasul în care au stat la marinat, în lichidul în care s-au marinat (ups! n-am spus să nul arunci?). Lasă-le în frigider până a doua zi. 24 de ore de mainare după frigere o să transforme bucățile de legumă într-o experiență vecină cu divinul (exagerez, da’ doar ca să prindeți ideea).
Pentru a mânca rondelele marinate, poți proceda cum vrei. Eu îți recomand să prăjești câteva felii de pâine pe care le fraci apoi ușor și foarte puțin, cu un cățel de usturoi.
Așază rondele de zucchini marinat pe pita prăjită și usturoiată. Mănâncă. Repetă.