CONCURS
Doamna Daguerre l-a trimis pe domnul Daguerre să mă invite la cină. Am băut cu domnul un cognac din pahare încălzite și am schimbat câteva vorbe despre Franța, România și franceza mea nu foarte rea după 15 ani de nevorbit în limba lui Voltaire. Doamna ne-a poftit apoi la masă, scuzându-se că nu a reușit să pregătească decât un antreu, un fel principal, o tartă și un platou cu brânzeturi pentru desert. În seara aceea am mâncat pentru prima dată în viața mea hachis Parmentier, un fel de mâncare izvorât din sărăcie, delicios de simplu, delicios și simplu. Înainte de a vă da rețeta, trebuie să vă spun însă care-i scopul acestei postări.
Începând de azi și până pe 2 Noiembrie 2012 (inclusiv), puteți participa la un concurs desfășurat exclusiv prin intermediul acestui blog. Concursul se numește Adi Hădean și Samsung îți aduc aminte de gustul vacanțelor tale iar regulamentul concursului e disponibil aici (vă recomand să citiți regulamentul). Pe scurt, în zilele ce vin voi posta cinci rețete culese de mine de prin locurile prin care am fost și-n care mi-a plăcut. Am ales străinătatea pentru că în ultima vreme am postat multe rețete cu rădăcini românești. Voi găti aceste rețete pe echipamentele pe care le-am primit de la Samsung pentru a le testa și pentru a le oferi mai apoi unuia dintre voi, în urma acestui concurs. Am în living (bucătăria mi-e plină deja de tot felul de lucruri) un cuptor încorporabil Samsung (BQ2Q7G214) și o plită Samsung cu inducție electromagnetică (CTN464KC01 ). Pe ele gătesc și ele vor merge la unul dintre voi. Practic, aveți cu toții o șansă. Trebuie doar să povestiți într-un comentariu (sau mai multe) lăsat la această postare sau la oricare dintre postările din concurs (o să scriu la începutul fiecărei postări că-i concurs, să nu apară confuzii), despre o vacanță cu gust bun, despre o mâncare pe care ați descoperit-o într-una dintre vacanțele voastre, fie ele în țară ori în străinătate. Vă încurajez să postați mai multe comentarii, la mai multe postări, cu cât am eu mai mult de citit despre gustul vacanțelor voastre, cu atât mai bine. La finalul concursului, voi alege un câștigător conform regulamentului, judecând după felul în care amintirile voastre reușesc să mă transporte în locurile pe care le-ați vizitat. Pentru o plită cu inducție și un cuptor Samsung încorporabile, ar trebui să aveți povestiri grozave. Succes, dragilor.
Să revin așadar în minunata Franță (am fost acolo în 2010, în Charente, pe malurile fluviului cu același nume), la domnul și doamna Daguerre, simpaticele mele gazde. N-am avut ocazia până acum să răscolesc amintirile culinare din casa lor dar îmi pare că am găsit ocazia perfectă. Hachis Parmentier e o mâncare dedicată domnului Auguste Parmentier, nutriționist și farmacist francez care a fost însărcinat cu promovarea cartofului în Franța, ca măsură de combatere a foametei. I-a ieșit destul de bine și francezii îi poartă o amintire plăcută, înviată de fiecare dată când cineva face ori mănâncă acest fel.
Pentru a face acest fel de mâncare am folosit și plita și cuptorul. Și, desigur, ingredientele, adică un kilogram de cartofi curățați de coajă, 600 de grame de carne tocată (amestec de vită cu porc, puteau fi și alte feluri de carne, ba chiar resturi de la masa de ieri), trei-patru șalote (cepe mici și dulci), sare, piper, o cană de vin alb, o lingură de făină și câteva frunze de busuioc.
Dacă la cuptoare mă pricep destul de bine, în ceea ce privește plita, am avut de studiat puțin prospectul (stați liniștiți, îl citesc și pe cel al cuptorului, poate mult mai multe decât pare la prima vedere și intenționez să-l testez cum se cuvine). Îndată ce m-am prins la ce-i bun ledul cu lăcățel (protecția pentru copii, care n-au voie să se joace nici cu focul nici cu inducția), am purces la treabă.
Am tăiat cartofii și i-am pus în apă, la fiert. Plita simte când vasul de deasupra ei e gol, simte și dacă-i plin și, dacă apeși iconița care răspunde de funcția „fierbere”, are grijă să aducă apa la temepratura de fierbere foarte, foarte repede, lucru care scurtează mult timpul petrecut în bucătărie (cartofii fierb tot în 12 minute dar nu mai ai de așteptat 6-10 minute până începe să fiarbă apa).
Am zdrobit cartofii fierți și i-am amestecat cu o ceașcă de smântână dulce și două-trei linguri de brânză rasă.
Am pus tigaia la încins cu puțin ulei și cu ceapa apoi am luat-o de pe foc pentru că mi s-a părut că se încinge prea repede – lucru real, inducția nu are inerția focului, acționează repede, vasele nu înmagazinează multă căldură iar suprafața neutră rămâne rece, putând fi curățată ușor imediat ce ai terminat de gătit – am stins apoi cu vin, am adăugat făina (după mintea mea, n-aș fi pus făină dar o să înțelegeți imediat ce caută ea acolo), am mai turnat puțin vin și am adăugat carnea care s-a rumenit destul de repede. Datorită amestecului de ceapă, vin și făină, am obținut o umplutură legată și aromată, mai ales că am pus și câteva frunze de busuioc în ea.
Aici mi-ar fi prins bine o hotă. Samsung mi-a oferit o soluție în sensul acesta , hota Shark bazată pe control tactil (HDC9A90TXUX), dar unde să montez o hotă în living, mai ales că mă mut într-o săptămână?
Am pus un strat de cartofi pe fundul unui vas cu pereți înalți, am acoperit cartofii cu umplutură și am acoperit umplutura cu cartofi. Am făcut același lucru și în tigaia în care am preparat umplutura. Știți de ce? Ca să văd dacă ventilatoarele de convecție sunt atât de bune pe cât se spune. Adică să văd dacă am coacere uniformă sus și jos. Aveam. Ceea ce vă doresc și dumneavoastră.
Am setat cuptorul foarte repede (sunt absolut atehnic și în mod normal am nevoie de un ghid de utilizare a ghidului de utilizare) la 200 de grade Celsius pentru 35 de minute. Suficient timp pentru ca suprafața mâncării să se rumenească discret, suficient timp pentru ca miezul ei să se pătrundă perfect.
Dragii mei, vă prezint hachis Parmentier. Să fiți sănătoși.